ABD'Lİ GENERAL ABİZAİD, IRAK GÜVENLİK GÜÇLERİNİN KENDİLERİNİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTIĞINI SÖYLEDİ
WASHINGTON- ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General John Abizaid, Irak güvenlik güçlerinin, Koalisyon kuvvetleriyle çatışan silahlı milislere verdiği karşılığın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
Irak'tan, Washington'daki gazetecilere açıklamalar yapan Abizaid, Irak Polis Teşkilatı ve Sivil Savunma Birlikleri'ne bağlı güvenlik güçlerinin, Irak'ın güneyinde radikal Şii lider Mukteda El Sadr'a bağlı milislere karşı direniş göstermediklerini, bu durumun kendileri için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu ifade etti.
Abizaid, kanlı çatışmaların yaşandığı Felluce kentindeki operasyon sırasında Irak güvenlik güçlerine bağlı bazı birliklerin iyi ve güçlü bir performans sergilediklerini belirterek, bu birliklerin çalışmalarının kendilerini tatmin ettiğini kaydetti. Şii milislerle mücadelede yetersiz kalan birliklerin durumunun ciddi olarak gözden geçirileceğini belirten Abizaid, ordu ve polis teşkilatında iyi biçimlendirilmiş bir komuta kademesi oluşturulmadıkça Irak güvenlik güçlerinin istenilen başarıyı sergilemesinin muhtemel görünmediğini kaydetti.
Basın toplantısı sırasında Irak'a komşu ülkelerden İran ve Suriye'yi eleştiren Abizaid, "İran'ın, yarar getirmeyecek bazı eylemlerde bulunduğuna ilişkin istihbarat çevrelerinden gelen işaretler var" diye konuştu.
Abizaid, aynı durumun Suriye için de geçerli olduğunu kaydetti. İran ve Suriye'nin söz konusu faaliyetlerine ilişkin detaylı açıklama yapmaktan kaçınan Abizaid, bununla beraber ABD ordusunun İran-Irak sınırında özel bir güvenlik önlemi almadığını belirtti.
İran'da, Iraklı Şii lider Mukteda Sadr'ın etkisini sınırlandırmak isteyen bazı çevrelerin bulunduğuna da dikkat çeken Abizaid, "Bu karmaşık bir durum. Ancak bizim ihtiyacımız olan, Irak'a komşu olan ülkelerin sükunetin sağlanmasına katkıda bulunmaları ve egemen, kalıcı bir hükümetin oluşturulmasına yardımcı olmalarıdır" diye konuştu.