Gündem
  • 21.3.2024 22:56

ABD'nin en üst düzey Yahudi siyasi yetkilisi Schumer, Netanyahu'nun milletvekillerine hitap etme talebini geri çevirdi

Schumer, Netanyahu'nun Demokrat Parti'deki konuşma talebini reddetti

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD'li milletvekillerine hitap etme talebini reddettiğini doğruladı.

Schumer gazetecilere, "Bu konuları partizan hale getirdiğinizde İsrail'in davasına zarar vermiş olursunuz" dedi.

Bu, Schumer’in Netanyahu'yu "barışa" engel olmakla şiddetle suçlayarak İsrail'de yeni seçim yapılması çağrısında bulunmasından bir hafta sonra geldi .

"İsrail'in" uzun süredir destekçisi ve seçilmiş en üst düzey Yahudi siyasi yetkilisi olan Demokrat Chuck Schumer, geçtiğimiz Perşembe günü Senato'ya, Gazze'de savaş devam ederken Netanyahu yönetiminin "artık İsrail'in ihtiyaçlarına uymadığını" söyledi.

O dönemde Schumer, "İsrail"in bir "demokrasi" olduğunu iddia etmiş ve yerleşimcilerin bir lider seçme hakkına sahip olduğunu belirtmiş ancak "7 Ekim'den sonra İsrail'in geleceği hakkında yeni bir tartışma" yapılması çağrısında bulunmuştu. 

Schumer, işgalin iki devletli çözümü reddetmesini "ciddi bir hata" olarak nitelendirdi ve arabulucuları ateşkes sağlamak, esirleri serbest bırakmak ve Gazze'ye yardım sağlamak için gereken her şeyi yapmaya teşvik etti.

Daha derine dalın

Geçtiğimiz ay İsrail kabinesi, " Filistin devletinin uluslararası toplum tarafından tek taraflı tanınmasını" kesin bir şekilde reddeden bir bildiri yayınladı .

Schumer ve Başkan Joe Biden gibi diğer Demokratlar , şeritteki sivil kayıpları ve yıkımın boyutu göz önüne alındığında, Washington'un "İsrail"e verdiği korkusuz destek nedeniyle parti içinden ateş altında.

Schumer ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın istifası çağrısında bulunarak bunun "Yahudi Devleti ile barışa ulaşmak için çalışacak yeni nesil Filistinli liderler" için gerekli olduğunu belirtti.

Senato'nun Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell, başka bir ülkenin "demokrasisine" müdahale etmenin ikiyüzlülük olduğu ve "dış müdahale konusunda aşırı heyecan" olduğu için Schumer'in yorumlarını "grotesk ve ikiyüzlü" olarak nitelendirdi.

Schumer, İsraillilerin yönünü değiştirmemesi halinde Washington'un nüfuzunu kullanma olasılığının bulunduğunu vurguladı ve eğer savaş koalisyonu iktidarda kalırsa ve "ABD'nin mevcut yardım standartlarını test eden tehlikeli ve kışkırtıcı politikalarını sürdürürse, o zaman ABD'nin hiçbir yaptırımı olmayacağını" vurguladı. Mevcut gidişatı değiştirmek için gücümüzü kullanarak İsrail politikasını şekillendirmede daha aktif bir rol oynamaktan başka seçenek yok."

Demokrat, Netanyahu'yu Gazze'deki yüksek sivil ölümlerini kabul etmeye "fazla istekli" olmakla suçladı ve soykırımdaki davranış ve tutumunun küresel olarak "İsrail"e verilen desteği "tarihi en düşük seviyelere" düşürdüğünü vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 21.3.2024 23:36

İLGİLİ HABERLER