
ABD'NİN OYUNU BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRDÜ!..
Türkiye'nin eski Amerika Büyükelçisi Faruk Loğoğlu "Türkiye'nin çekilme kararında ABD'nin en ufak bir etkisi yoktur" dedi ve Türkiye'nin nasıl ABD'nin oyununa geldiğini anlattı. Bir televizyon kanalına konuşan Loğoğlu, "Genelkurmay hedefe ulaşıldığı gerekçesi ile çekilme kararı almış ve hazırlıklara başlamıştı. Ancak Amerika bir şekilde durumu haber aldı ve Bush ile Gates, durumdan istifadeye kalktılar ve alelacele 'Türkiye çekilsin' demeye başladılar" dedi.
TÜRKİYE'YE OYUN OYNANDI
Loğolu bunun nedenini şöyle anlattı: "Çünkü Amerika'nın ordu bulundurduğu Irak'ta tek desteği Kürtler. Kuzey Irak hareketi Amerika'nın Kürtlerle arasını açıyordu. Kürtler, Amerika'nın izni olmadan Türkiye'nin böyle bir harekâta girişemeyeceğini düşünüyor ve kızıyorlardı. Şimdi Amerika'nın kaybettiği sempatiyi yeniden kazanması için bir jeste ihtiyacı vardı. 'Türkleri çekilmeye mecbur ettik. Çekilmeyi biz sağladık' havasını yaratabilmek. Türkiye'nin çekilme kararı aldığını öğrenir öğrenmez, ortaya atılıp 'Çekilin' konuşmaları yaparak ön aldılar ve görünüşe göre başarılı da oldular."
IRAK HÜKÜMETİNE MESAJ
Washington Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Soner Çağaptay da Loğoğlu'yla aynı fikirde. ABD'nin açıklamalarının zamanlamasına dikkat çeken Çağaptay, "Türk askeri zaten o sıralarda çekiliyordu" dedi ve Amerika'nın "çekilin" açıklamasını niye yaptığını şöyle anlattı:
"Türk askerlerinin o kadar da denetim dışında olmadığını göstermek için bu açıklamayı bilerek yapıp, sanki çekilmede kendilerinin katkısı var gibi göstermek istemiş olabilirler. 'ABD, Türklere Irak'a girmesine müsaade etti, ama çıkmalarını da arzu etti' biçiminde algılanabilir Bağdat'ta ve Kuzey Irak'ta. Yani girişte Türkiye'ye, çıkışta Iraklılara yönelik tavır aldı. ABD, bir nevi denge politikası oluşturmuş olabilir."
Kuzey Iraklı Kürtlerin PKK üzerinde telkin kabiliyeti bulunduğundan şüphe duymadığını da kaydeden Çağaptay, "Şimdi Kuzey Iraklı Kürtler için en istenmeyen senaryo, Kuzey Irak'ın bir tür 'han kapısı' gibi, Türkiye'nin her ihtiyacı olduğunda girdiği bir bölge haline gelmesi. Dolayısıyla onlar muhtemelen Türklerin ileri tarihlerde benzer girişlerini engellemek için PKK'ya sükunet telkin edecek" dedi. Çağaptay, PKK içinde, kendi başına buyruk gitmeye müsait, sertlik yanlısı isimler de bulunduğuna dikkati çekerek, bu grupların de muhtemelen Iraklı Kürtler'in PKK'ya telkinde bulunarak terör saldırılarını engellemesi yönündeki dengeyi bozmak için ellerinden geleni yapacağını belirtti.