Gündem
  • 4.10.2005 00:04

ABDULLAH GÜL, BAYKAL'LA KONUŞUP LÜKSEMBURG'A HAREKET ETTİ : "BAŞIMIZ DİK GİDİYORUZ"

BİLGİN ŞAŞMAZ
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile birlikte Lüksemburg'a gidişinden önce açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Bir uzlaşma var. Türkiye yeni bir döneme adım atmaktadır" dedi.


Bakan Gül, AB'den Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerine başlaması ile ilgili beklenen kararın çıkması üzerine Esenboğa Havalimanı'ndan Lüksemburg'a hareket etti. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile birlikte Esenboğa'ya gelen Gül, kameraların karşısına geçerek gazetecilere açıklamada bulundu. Türkiye-AB ilişkilerinin çok eski bir tarihe dayandığını belirten Gül, Türkiye'nin 40 yılı aşkın bir süredir yönünü 'tam üyelik' için AB'ye çevirdiğini belirtti. Gül, Türkiye ile AB ilişkelerinde bugün tarihi bir noktaya gelindiğini belirterek bunun da Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için müzakerelere başlanması olduğunu vurguladı.


Türkiye'nin müzakerelere başlamasının tarihi bir olay olduğunun altını çizen Bakan Gül, müzakerelerin başlaması ile birlikte Türkiye'nin statüsünün de değişeceğini belirtti. Gül, bu sürece, Türkiye'de ve dışarıda birçok hükümetin katkısı olduğunu söyledi.


Türkiye'nin yeni bir döneme adım atmakta olduğunu belirten Gül, "Bir uzlaşma var. Türkiye yeni bir döneme adım atmaktadır. Bu dönemin halkımız, milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu. Gül, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerine başlamasına kadar geçen süreçte ABD'den Arap ülkelerine kadar çok sayıda ülkeden destek aldıklarını vurguladı.


"Türkiye'nin AB'ye katkısı büyük, çok büyük olacaktır" diyen Gül, müzakerelerin, başladıktan sonra da başarıyla devam etmesini ümit etitğini sözlerine ekledi.


Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Gül, bir soru üzerine, gelinen noktada önemli olanın 'tam üyelik' perspektifinin açık şekilde ortada olması olduğunu, bunun dışında herhangi bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı. Bu sorunun ardından basın açıklaması yaptığı salondan ayrılan Gül, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine ikinci kez kameraların karşısına geçti. Gül, kameraların karşısına ikinci kez geçtiğinde ise AB tarafı ile uzlaşmaya varılıp da Lüksemburg'a gitme kararı almalarının hemen ardından Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Sezer'e, kendisinin de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a son durum hakkında bilgi verdiğini ifade etti. Gül, bu konuda herkesin kendine has tenkitlerinin olabileceğini sözlerine ekledi.


Bir gazetecinin "Başımız dik mi gidiyoruz Lüksemburg'a?" şeklindeki sorusu üzerine ise Bakan Gül, "Şüphesiz başımız dik gidiyoruz" yanıtını verdi.
Basın toplantısının ardından Gül, Bakan Babacan ile birlikte ATA uçağı ile Lüksemburg'a hareket etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER