Gündem
  • 16.5.2004 20:24

ABDÜLLATİF ŞENER : "GÜNEY SINIRIMIZDA 30 BİN 600 HEKTARLIK MAYINLI ALAN VAR"

AHMET AKKUŞ-ADNAN ŞİMŞEK
MARDİN - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin güney sırında 30 bin 600 hektarlık mayınlı arazi olduğunu ve bu alanın Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından temizleneceğini söyledi.


Bugün sabah saatlerinde Mardin'e gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, incelemelerini sürdürüyor. Valilik ziyareti sonrasında Büyük Mardin Oteli'ne giden Şener, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile, KOSGEB Başkanlığı arasında yapılan işbirliği protokolü imza törenine katıldı. Daha sonra Suriye sınırında bulunan Nusaybin İlçesi'ndeki Kara Hudut Gümrük Kapısı'nda incelemelerde bulunan Bakan Şener, burada Suriye Antakya Süryanileri Ruhani Lideri Mora Mor Zakay Ayvaz, ve yanında bulunan İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin ile karşılaştı. Süryani liderlerle bir süre sohbet eden Şener, sınır kapısında halka hitaben bir konuşma yaptı.


GAP'ın Irak ve Suriye ile sınır komşusu olduğunu belirten Şener, "Zamanında sınır bölgeleri güvenlik nedeni ile mayınlanmış. Kara mayınlar kullanılarak oluşturulan güvenlik şeridi halen devam ediyor. Günümüzde dünya değiştiği için yeryüzündeki algılamalar değişmiştir ve güvenlik anlayışı değişmiştir. Aynı zamanda Türkiye ve Suriye ilişkilerinde de değişiklikler yaşanmaktadır. Karşılıklı çok önemli adımlar atılmaktadır. Sınır serbest ticaret bölgeleri oluşturulması ve gümrüklerle ilgili kolaylıkların sağlanması için, toplantılar yapılmaktadır. Dünyada ve komşularımızla olan ilişkilere bağlı olarak mayınlı arazi ile ilgili değerlendirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Mayınlı arazi hemen arkamızda yan tarafta başlamaktadır. Bu mayınlı arazi güney sınırlarımızda 510 kilometre uzunluğunda bir şerit halinde uzamaktadır. 510 kilometre uzunluktaki bir alanın, küçümsenmeyecek bir alan olduğu açıktır. Burada 30 bin 600 hektarlık mayın döşenmiş bir alan vardır. Yani 300 kilometre karelik mayınlı alan söz konusudur. Bu bölge Cizre ve Akçakale arası olmak üzere iki bölümde değerlendirilebilir. Cizre ve Akçakale arası sınır fiziki güvenlik sistemlerin unsurlarının tam inşa edildiği bölümdür" dedi.


Mayından temizlenecek arazinin ilk bölümünün toplam 250 kilometre civarında olduğunu belirten Bakan Şener, şöyle devam etti:


"Mayınlardan temizlenecek ilk bölge niteliğindedir. Bu alanda toplam 615 bin 419 mayın vardır. Mayınların bulunduğu yeri gösteren haritalar mevcuttur. Zaman zaman bu mayınların yerini gösterecek haritaların mevcut olmadığı tartışmaları yaşanıyor. Bugün aldığımız bilgiye göre, burada döşeli bulunan 615 bin 419 mayını gösteren harita mevcuttur. Bu alanların temizlenmesi Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacaktır. Çalışma en kısa sürede başlayacak. Hükümetimiz bölgedeki kara mayınlarının temizlenmesine karar vermiştir. Hükümetimizin bu mayınlarla ilgili ilk değerlendirmesi bölgedeki kara mayınlarının temizlenmesi yönündedir. Aynı zamanda bu bölge mayınlardan temizlendikten sonra arazinin ekonomiye kazandırılması yine hükümetimizin verdiği kararlar arasındadır. Dolayısı ile biz bu bölgeyi kara mayınlardan arındırmak ve ekonomiye kazandırmak düşüncesindeyiz Hükümet olarak verdiğimiz karar budur. Doğrusu böyle bir kararın çıkması beni son derece mutlu etmiştir. Çünkü gençlik yılarımdan beri bu arazide geçen vatandaşımızın çektiği sıkıntılar, maruz kaldığı acılarla ilgili çok sayıda film ve roman okumuştum."


Bakan Şener'in konuşması sırasında Nusaybinliler'e, Diyarbakırlı şair Ahmed Arif'in "Kirvem" adlı şiirini okudu. Şener'in şiir okuması vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:13

İLGİLİ HABERLER