Gündem
  • 27.3.2023 20:44

Adayların imza yarışı noktalandı.. İşte seçime katılacak adaylar

YSK, cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan 100 bin imza maratonunda toplanan imza sayılarını duyurdu. 4 adayın cumhurbaşkanlığı adaylığı için isimleri açıklanmış oldu. YSK, yarın geçici aday listesini duyuracak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan YSK Başkanı Ahmet Yener, "Bu sürecin Türk devleti ve demokrasisine hayırlı olmasını diliyoruz. Kurulumuz imza sürecinin sona ermesinden sonra yapmış olduğu toplantılar sonucunda seçimlerde adayların alfabetik sırayla Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Sinan Oğan olduğu tespitine karar vermiş olup, karar Resmi Gazete'de ilan edilmek üzere gönderilmiştir" ifadelerini kullandı.

Türkiye, imza sürecinin sona ermesiyle birlikte resmi seçim sürecine girdi. YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı adaylarının Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan olduğunu duyurdu.

Türkiye, son dönemlerin en kritik seçimlerinden birinin eşiğinde.

Cumhur İttifakı'nda aday aylar öncesinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olarak açıklanırken, Millet İttifakı ise aylarca toplan, dağıl toplantısı yaptı.

CHP, İyi Parti, DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi'nin yanı sıra HDP'nin dışarıdan desteklediği Millet İttifakı'nın uzun uğraşlar sonucu Cumhurbaşkanı adayı ise Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Hararetli günler yaşanırken, Meclis'te grubu bulunmayan adayların 100 bin imza ile adaylıklarının kesinleştiği süreç de bugün son buldu.

Cumhurbaşkanı adayları belli oldu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 100 bini imzayı Muharrem İnce ile Sinan Oğan'ın tamamladığını belirtti.

Açıklamasında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde 4 adayın belirlendiğini belirten Yener, yarından itibaren resmi sürecin başlayacağını duyurdu.

"Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan aday olmuştur"

Yener, şu ifadeleri kullandı:

Adaylık için gerekli olan 100 bin imzayı geçen Muharrem İnce ve Sinan Oğan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla birlikte Cumhurbaşkanı Adayı oldu.

YSK verilerine göre; toplamda 332 bin 139 seçmen ilçe Seçim kurullarına giderek oy verdi.

YSK'dan alınan bilgiye göre adayların süreç sonunda topladığı güncel imza sayıları şu şekilde:

Muharrem İnce: 114 bin 661

Sinan Oğan: 111 bin 508

Muhammed Ali Fatih Erbakan: 69 bin 255 (Cumhur İttifakı'na katılarak adaylıktan çekildi)

Doğu Perinçek: 27 bin 061

Yakup Türkal: 3 bin 137

Erkan Trükten: 2 bin 589

Tevfik Ahmet Özal: 1544

İrfan Uzun: 1263

Halil Murat Ünver: 538

Hilmi Özden: 478

Davut Turan: 122



Kurulumuz imza sürecinin sona ermesinden sonra yapmış olduğu toplantılar sonucunda Cumhurbaşkanlığı ve Genel seçimlerde Cumhurbaşkanı adaylarının alfabetik sırayla, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan, Sinan Oğan olduğuna karar vermiştir.

Karar Resmi Gazete'de ilan edilmek üzere gönderilmiştir. Resmi süreç yarından itibaren başlayacaktır.

Güncellenme Tarihi : 27.3.2023 21:47

İLGİLİ HABERLER