Gündem
  • 24.7.2021 19:34

Afganlıları Van'a bakın kaça getiriyorlar

 İnsan Hakları Derneği Van Şubesi Başkanı Avukat Mehmet Karataş, son 20 günde Afganistan'dan kaçarak İran üzerinden Van'a giren Afgan göçmenlerin kentte artık daha görünür hale geldiğini söyledi.

Taliban'ın Afganistan’da artan etkisinin neden olduğu son göçle birlikte insan kaçakçılığı tarifesinin de ikiye katlandığını kaydeden Karataş, tahmini olarak bir göçmenin insan kaçakçılarına Van’a gelinceye kadar 7 bin dolar civarında para ödediğini söyledi.

Gelen göçmenlerin sayısı hakkında bir rakam veremediklerini ama sık sık kafilelerle karşılaştıklarını söyledi.

Karataş, söz konusu göçmenlerin Van'dan sonra Diyarbakır'ın Silvan ilçesine yürüyerek gittiğini, Silvan’dan sonra da insan kaçakçıları tarafından Türkiye'deki yeni rotalarına yönlendirildiğini kaydetti.

Avrupa'ya gidiş rotası hakkında da bilgi veren Karataş, göçmenlerin Diyarbakır'dan sonra Ankara ve İstanbul'a yönlendirildiğini ve buralardan da Avrupa ülkelerine doğru yola çıkarıldıklarını bildirdi.

Avukat Mehmet Karataş, Rûdaw’ın sorularını cevapladı:

Son zamanlarda Afganistan'dan çok sayıda göçmenin Van’a geldiğine dair haberler alıyoruz. Ne kadar kişinin geldiğini biliyor musunuz?

Açıkçası daha bir raporlama, belgeleme yapmamışız gelen son göçmenlerle ilgili. Aslında bu şimdinin olayı değil. Son 2-3 yıl içerisinde yoğun bir şekilde görüyoruz göçmenlerin yeni merkezinin Van olduğunu ama son zamanlarda Van'da bu çok açık, gözle görülür bir şekilde arttı. Artık göçmenlerin böyle kafile kafile geldiği herkes tarafından görülüyor. Yani özel nedeni tabii Afganistan'da yaşanan son siyasi değişiklik ama biz bunu zaten yaşıyorduk. Van belki yeni yeni, son 20 gün içerisinde Van bu kadar gündemleşti. Ama bu yaklaşık 2-3 yıl içerisinde yoğun yaşanan bir durumdu.

Açıkçası öyle sayı olarak tespit edebileceğimiz bir durum yok ama gözle görülür şekilde varlar. Van'dan Diyarbakır'a kadar gittiğinizde yol üzerinde kafileler halinde göçmenler var ve sınırdan da aynı şekilde girişler var. Kenar mahallelerden batıya doğru göç ediyorlar. İran'da yaşanan sürecin aynısını yaşıyoruz. Örneğin Afganistan'dan İran'a geçiyorlar ve bunu rahatlıkla yapıyorlar. Türkiye üzerinden de bunu rahatlıkla yapıyorlar. Yani batıya geçebilmek için bir göz yumma olduğunu söyleyebiliriz.

Van'dan sonra nereye gidiyorlar?

Van'da sadece konaklama için kalıyorlar. Ondan sonra yollarına devam ediyorlar, ana hedefleri Avrupa'ya geçmek.

Van'dan sonra hangi rotayı izliyorlar?

Van'dan sonra Diyarbakır'a gittiklerini söyleyebilirim. Ondan sonra Ankara üzerinden İstanbul ve diğer büyük illere geçiyorlar. Artık bu insan tacirleri Diyarbakır'dan sonra yeniden mi araca bindirip götürüyorlar yoksa devam mı ediyorlar onunla ilgili bilgimiz yok.

Neden Diyarbakır'a gidiyorlar? Doğrudan batıya yönelmemelerinin nedeni nedir?

Bunun uluslararası göçün bir rotası olduğunu değerlendirdik. Yani Van’a kadar getiriyorlar. Ondan sonra ‘belli bir yere kadar yürüyerek gidin, sonra biz sizi götürürüz’ diyorlar. Yürüyerek rotaları Silvan ve Diyarbakır'a kadar. Ondan sonrasını bilmiyoruz. Yeni gelen göçmenleri her yerde gördüğümüzü söyleyebilirim.

Bir göçmen Afganistan'dan Van’a kadar gelmek için ne kadar para ödüyor insan kaçakçılarına?

Göçmenlerle birebir görüşen gazeteciler oldu. Onların bize aktardığına göre bu son yaşanan göçte alınan ücret iki katına çıkmış durumda. Yani eskiden alınan para 3 bin ile 4 bin dolarken şu anda 7 bin dolar civarında alıyorlar. Taliban’dan sonra tarife 7 bin dolara çıkmış, benim gazetecilerden aldığım bilgi bu.

Güncellenme Tarihi : 24.7.2021 19:39

İLGİLİ HABERLER