Dünya
  • 30.1.2007 03:26

AFRİKA VE AVRUPA KITALARI BİRLEŞİYOR!..

İspanya ve Fas arasında Afrika ve Avrupa kıtalarını birleştirecek olan hızlı tren tüneli projesi, hayal olmaktan çıkıyor. İki ülke, projeye start verebilmek için ciddi çalışmalar yürütüyor. Tünelin 2025’te tamamlanması planlanıyor.

AFRİKA ve Avrupa kıtalarını birleştirecek olan tünel, Panama Kanalı ve İngiltere-Fransa arasındaki Manş Tüneli gibi, dünyanın en büyük mühendislik harikaları arasına girecek. Akdeniz’in Atlas Okyanusu’na açılan "şişeağzı" Cebelitarık Boğazı’nın iki kıtayı 5 milyon önce ayırmasından bu yana, kimse iki ülke arasına bir köprü kurmayı başaramamıştı.

2025’TE BİTECEK

Onlarca yılın rüyası olan proje, İspanya ve Fas hükümetlerinin kararlı girişimleri sayesinde gerçekleşmek aşamasında girdi. Cebelitarık Boğazı’nın altından geçecek olan hızlı tren tünelinin projesi, İsviçreli bir mühendislik firmasına çizdirildi. Geriye kalan bir kısım engelin aşılması ve resmi inşaat izninin çıkması için bir iki yılın daha geçmesinin gerekeceği belirtildi. Mühendisler, tünelin en geç 2025 yılında tamamlanacağını söylüyorlar. Cebelitarık Tüneli’nde de Manş Tüneli’nde olduğu gibi paralel tünellerde çift ray sistemi kurulacak.

AFRİKA EKONOMİSİ

Hükümet yetkilileri, tünelin Güney Avrupa ve Kuzey Afrika ekonomilerine çok büyük katkıda bulunacağı görüşündeler. Fas Ulaştırma Bakanı Karim Ghellab, "Düşünsenize, günün birinde, sabah 8.00’de Sevilla’dan (İspanya) trene binen biri, 9.30’da Tangier’deki (Fas) işyerinde olacak. Dünyamız tamamen değişecek" diye konuşuyor.

2000’li yılların başında da Cebelitarık Boğazı üzerinde 14 kilometrelik bir asma köprü projesi geliştirilmişti.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:30

İLGİLİ HABERLER