Ağbaba: 'Şeker fabrikaları, işçi ve çiftçinin olmalı'

••3 dk okuma
Ağbaba: 'Şeker fabrikaları, işçi ve çiftçinin olmalı'

Hızlı Özet

“CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, şeker fabrikaları özelleştirilecekse çiftçiye ve işçiye satılması gerektiğini söyledi. Ağbaba, özelleştirmenin ABD menşeli firmalarca istendiğini iddia ederek, “Amerikalılar, şeker işçisine Amerikan tokadı atmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.”






CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, şeker fabrikaları özelleştirilecekse çiftçiye ve işçiye satılması gerektiğini söyledi. Ağbaba, özelleştirmenin ABD menşeli firmalarca istendiğini iddia ederek, “Amerikalılar, şeker işçisine Amerikan tokadı atmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.



Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’ne (Türkşeker) ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine karşı olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Elbistan Şeker Fabrikası önünde bir miting düzenlendi. Mitinge, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kırklareli Milletvekili Turabi Kaya, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç, siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların temsilcileri, çiftçiler, şeker işçileri ve vatandaşlar katıldı.



Katılımcılar, ellerindeki ‘Her fabrika bir kaledir zapt edilemez’, ‘Patron çıldırdı, zararına satış’, ‘Şekerin tadı kaçtı’, ‘Fabrika vatandır’, ‘Verme ele şekeri, dönsün çiftçinin tekeri’, ‘Şekerime dokunma’, ‘Şeker milli mülkümüz satma’ ve ‘Milli ekonomi tarımla yükselir’ gibi dövizlerle şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını dile getirdi. Programın açılış konuşmasını yapan Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı Mehmet Kılıç, fabrikaların çiftçinin ve işçinin olduğunu belirterek özelleştirmeye karşı çıktıklarını söyledi.

CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç ise, “Burası, hiç kimsenin babasının malı değil. Burası, Elbistanlının malıdır. Burası özelleştirip küçültecekler ve sonra arsasını satacaklar. Bütün mesele, 2 bin 700 arsadan ibarettir. Tek dertleri bu. Buna ‘evet’ demeyeceğiz. Elimizde bir tek şeker fabrikaları kaldı. Bu peşkeşe dur demenin vakti geldi. Hepimiz buraya sahip çıkmak zorundayız. Bu fabrika, Elbistan’ın can damarıdır. Can damarımızı kestirmeyeceğiz. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Sizlere söz veriyoruz. Bu özelleştirme TBMM gündeminde tutulacak. Ve bu fabrikayı sattırmayacağız.” şeklinde konuştu.



Programın son konuşmasını, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yaptı. Şeker fabrikalarının yerli ve milli olduğunu kaydeden Ağbaba, “Şekeri savunmak, bizim Elbistanlıya ve her yurttaşımıza namus ve şeref borcumuzdur” diyerek şöyle devam etti:

“9 Kasım 2011’de bu fabrikanın önünde bir açıklama yapmıştım ve şeker fabrikaları satılamaz demiştim. Şeker fabrikaları vatandır. Vatan savunması neyse şeker fabrikasına sahip çıkmak ve onu savunmak da aynı şeydir. Şeker fabrikası, sadece şeker fabrikası değildir. Sadece bir fabrikadan ibaret değildir. Yerli ve millidir. Yerli ve milli denilince akla şeker fabrikasından başka bir şey gelemez. Bu fabrikadan gelecek üretiliyor. Okulda okuyan çocuğa kalem parası, ayakkabı parası, gelinlik kızınıza çeyiz parası üretiliyor. Şeker fabrikası olmazsa hayvancılık olmaz. Nakliyeci olmaz, lokantacı olmaz, esnaf olmaz. Şekeri savunmak, bizim Elbistanlıya ve her yurttaşımıza namus ve şeref borcumuzdur.”



Şeker fabrikalarının satılmasını, ABD menşeli firmaların istediğini savunan CHP’li Ağbaba, “Bu fabrikanın satılmasını işçi istemedi, çiftçi istemedi, esnaf istemedi, siyasi partiler istemedi. Bunu, Amerikalı büyük sermayeler istedi. Bu satışa ses çıkaran AK Parti milletvekili yok. Cargill’in ve ABD’deki çok uluslu şirketlerin talebiyle satılıyor. Türkiye’de yaşayan hiç kimse bunu istemiyor. Milli olan, yerli olan, bu fabrikaların satılmasına izin vermez. Bunu istemeyen Cargill firması, NBŞ yapıyor” ifadelerini kullandı.



Ağbaba, “Şeker fabrikasına sahip çıkmak, ekmeğinize, aşınıza sahip çıkmaktır. Amerikalılar, şeker işçisine Amerikan tokadı atmaya çalışıyor. Buna izin vermeyin. Eğer çok satmak istiyorsan da buradaki üreticiye ve işçiye ver. Gör bakalım fabrika nasıl para kazanıyor. Şeker fabrikalarını savunmak, vatanı savunmaktır. Şekere sahip çıkmak, vatana sahip çıkmaktır. Fabrikaların satılmaması için hep birlikte uğraşacağız. Biz, sizin adımınız olacağız. Sizinle birlikte yürüyeceğiz. Bu fabrika, hiç kimsenin babasının malı değil. Bu fabrikaları, torunlarımızın, çocuklarımızın malı. Buna hiç kimsenin ihanet etmeye hakkı yok. Bu fabrikada herkesin emeği ve alın teri var” cümleleri ile konuşmasını tamamladı.




Bu haber 976 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erdoğan’dan 'ihracat rekoru' açıklaması: Tarihî bir başarıya imza attık
Ekonomi

Erdoğan’dan 'ihracat rekoru' açıklaması: Tarihî bir başarıya imza attık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eylül ayında açıklanan dış ticaret verilerinin ardından ihracattaki rekorlara dikkat çekti. Yılbaşından bu yana ihracatın yüzde 5,2 artışla 211 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, “2026’nın 5 ayında ihracat rekoru kırarak tarihî bir başarıya imza attık” dedi. Erdoğan, bölgedeki savaş ve krizlere rağmen Türkiye'nin kalkınma ve büyüme rotasında ilerlemeyi sürdürdüğünü vurguladı.

Habervitrini14370 Görüntüleme
Türk savunma sanayii Asya'nın radarında! Japonya Türkiye'nin kapısını çaldı
Ekonomi

Türk savunma sanayii Asya'nın radarında! Japonya Türkiye'nin kapısını çaldı

Türk savunma sanayiinin Asya'daki yükselişi Japon basınının gündeminde. Nikkei, ASELSAN'ın hava savunma ve su altı dronlarına karşı geliştirdiği teknolojilere dikkat çekerken, şirketin Japonya ile yeni ortaklık arayışında olduğunu yazdı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ise Japon hükümetiyle görüşmelerin halihazırda sürdüğünü duyurdu.

Habervitrini10696 Görüntüleme
Taşınma maliyeti 200 bin lirayı geçti
Ekonomi

Taşınma maliyeti 200 bin lirayı geçti

İstanbul’da taşınmanın maliyeti 200 bin lirayı aşarken, yüksek masraf kiracı ile ev sahibi arasındaki kira pazarlığını da değiştirdi.

Habervitrini9569 Görüntüleme
Yargıtay'dan "kira bedeli düşükse 5 yıldan önce de dava açılabilir" kararı
Ekonomi

Yargıtay'dan "kira bedeli düşükse 5 yıldan önce de dava açılabilir" kararı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesi yeni olsa bile emsalden düşük kira bedeli için 5 yıldan önce kira tespit davası açılabileceğine hükmetti

Habervitrini10340 Görüntüleme