
'AİLE BAĞLARI' VE 'KAYITDIŞI ÇALIŞMA' YOKSULLUĞU ÖNLEDİ...
AB'nin İlerleme Raporu'nun "Ekonomik Kriterler" bölümünde, Türk ekonomisinde, satın alma gücü ile istihdamın krizin etkilerini taşıdığı vurgulandı. Kriz darbesine rağmen mutlak yoksulluğa nadir rastlandığı belirtilen raporda, "Bunun nedenleri geleneksel aile bağları ile kayıtdışı çalışmadır" denildi.
AVRUPA Birliği (AB) İlerleme Raporu'nda, ekonomik krizin yol açtığı önemli bozulmaya rağmen, Türkiye'de nüfusun geniş bir bölümünde "mutlak yoksulluk"a seyrek rastlandığı savunuldu. Raporda bu durumun iki nedeni "geleneksel aile bağları ile aile bireylerinin düzensiz ve kayıtdışı işlerde çalışması" olarak gösterilirken, "Buna rağmen, yoksulluk eşiğindeki insanların sayısı artmaktadır" denildi.
AB Raporu'nun "Ekonomik Kriterler" bölümünde, ekonomide 1999 yılından bu yana yaşanan ekonomik gelişmelere yer verilirken, ekonominin toparlanma sürecine girdiği belirtildi. Sağlanan en önemli kazanımın, 1999'da yüzde 65 olan enflasyonun, tek haneli rakamlara düşmesi olduğu vurgulanan raporda, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bağımsızlığıyla ilgili yasal düzenlemelerin öneminden sözedildi.
KRİZİN ETKİLERİ SÜRÜYOR
"Ancak yaşanan son gelişmelere karşın, ekonomik ve sosyal koşullar hálá iki krizin etkisi altındadır" ifadesi dikkat çeken rapordaki tesbitler şöyle:
Satın alma gücü standartlarına göre, kişi başına düşen milli gelir, hálá krizden öncesi seviyelere ulaşamadı.
Çalışma yaşındaki nüfus, her yıl yüzde 2 oranında artarken. düşük büyüme ve düşük istihdam yaratılmasına bağlı olarak, işgücü piyasasındaki dengesizlikler de arttı.
Son beş yılda kayıtlı çalışan sayısı 600 bin kişi azaldı. Aynı dönemde çalışan nüfus 4.6 milyon kişi arttı.
Yetersiz talebe bağlı olarak, 15-64 yaş grubundaki çalışan nüfusun istihdamdaki oranı 1999'da yüzde 50.8'ken, 2003'de bu oran yüzde 45.5'e geriledi.
İşsizlik oranı, 1999'da yüzde 7.7'yken, 2004'ün ilk çeyreğinde yüzde 12.4'e yükseldi. Genç işsizlerin oranı yüzde 15'den yüzde 20.5'e yükseldi.
Ekonomide yaşanan ciddi bozulmaya rağmen, Türkiye'deki nüfusun geniş bir kısmında mutlak yoksulluğa ender rastlanıyor. Bu durumun en önemli iki sebebi ise geleneksel güçlü aile bağları ile kayıtdışı ve düzensiz işlerin varlığı.
Yoksulluk riskine ilişkin tehlike eşiğindeki insanların sayısı arttı.
Hürriyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:03