Gündem
  • 7.11.2012 20:06

AK Parti ile MHP'li milletvekilleri arasında kavga çıktı!

AK Parti ile MHP'li milletvekilleri arasında kavga çıkması üzerine, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi.
     CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bir önceki usul tartışmasında konuşmacı olarak isminin yazılmasına rağmen söz hakkı verilmediğini belirtti. Tanal, tasarının İçişleri değil Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini söyledi.
     CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, tasarıda birleştirilen kanun teklifleri ile ilgili usul tartışması açılmasını talep eti. Başkanvekili Yakut, usul tartışması açtı.
     CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, yapılan düzenlemenin kamu bütçesine etkisinin tasarıda yer alması, bunun için de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini söyledi. Başkanvekili Yakut'un tutumunu da eleştiren Günaydın, ''Bizden yukarıda oturuyor olmanız, mimari yapının sonucudur, başka bir şey değil'' dedi. Yakut ise ''Kompleksiniz niye anlaşılmadı-'' dedi.
     Kamer Genç, tasarıda 9 kanun teklifinin birleştirildiğini, ancak komisyon raporunda Hükümet tasarısının esas alındığını, bunun İçtüzüğe aykırı olduğunu ifade etti.
     MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da söz konusu kanun tekliflerinin dikkate alınmadığını, raporun geri çekilerek Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeniden görüşülmesi gerektiğini söyledi.
     CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, tasarının ''bölgecilik ve kırsal rant paylaşımı'' tasarısı olduğunu öne sürdü. Güler de tasarının geri çekilmesini istedi.
     Başkanvekili Yakut, konuşmaların ardından tutumunda bir değişiklik olmayacağını belirterek, tasarının tümü üzerinde ilk konuşmacı olarak BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nu kürsüye davet etti. Zenderlioğlu kürsüye gelirken MHP'li milletvekilleri raporla ilgili iddiaların sonuçlanmadığını, usule ilişkin itirazlarının sürdüğünü belirterek Yakut'a tepki gösterdi. Bu sırada MHP ve CHP milletvekilleri sıralara vurarak Yakut'a karşı tepki gösterdi.
     Daha sonra MHP'li milletvekilleri, Başkanlık Divanı önünde toplanarak itirazlarını sürdürdü. Sadık Yakut, tasarıyı geri çekmek gibi bir yetkisinin olmadığını söyledi. Kimsenin konuşmasına herhangi bir sınır da koymadığını anlatan Yakut, İçtüzük çerçevesinde görevini yaptığını vurguladı. Yakut, Divan Başkanlığı önünde toplanan milletvekillerine, konuşmacıya müsaade etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Bu arada AK Parti'li milletvekilleri alkışlarla MHP'ye tepki gösterdi.
     MHP'nin itirazları devam ederken Yakut, Zenderlioğlu'na konuşmasına başlayabileceğini, aksi halde ikinci konuşmacıyı kürsüye davet edeceğini söyledi.
     Zenderlioğlu'nun kürsüye gelmemesi üzerine Yakut, AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel'i davet etti. Türel kürsüye yaklaşırken önce MHP'li Günal kürsüye geldi. Ardından diğer MHP milletvekilleri de kürsüye gelerek, kürsüyü işgal etti. Bunun üzerine AK Parti'li milletvekilleri de kürsü önünde toplandı. Tartışmanın büyümesi üzerine her iki partinin milletvekilleri arasında kavga çıktı. Bunun üzerine Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma, verilen arada da bir süre devam etti.
     Aranın ardından, tasarı üzerindeki görüşmelere geçildi.
    
MHP'li Durmaz: ''Tasarısıyla, federe devlet modelinin alt yapısı oluşturulmak istenmektedir'' 

TBMM Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde görüşmeler sürüyor.
     MHP Grubu adına konuşan Yozgat Milletvekili Sadi Durmaz, tasarının, Anayasa ve İçtüzük'e aykırı olduğunu ileri sürdü.
     Tasarının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da görüşülmesi gerektiğini savunan Durmaz, ''Köyleri kaldırmak hükümetin sivil darbe anlayışının bir ürünüdür'' dedi.
     Tasarının, köylülere yeni maddi yükler getireceğini ifade eden Durmaz, şunları kaydetti:
     ''MHP, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hizmet ve mali kapasitelerinin artırılması için bazı illerin büyükşehir yapılmasına karşı değildir. Ancak AKP'nin hedefinde bunlar yoktur. Büyükşehir tasarısıyla federe devlet modelinin alt yapısı oluşturulmak istenmektedir. Bu durum, Türk idare sisteminin ilke ve esaslarıyla taban tabana zıtlıklar içermektedir.
     Tasarıyla bölücü unsurların dayattığı bölge tabanlı özerklik ve otonomi çağrıları cevap bulacak ve Türkiye adım adım bölünmeye götürülecektir. Böylece PKK talepleri karşılanmış olacak, İmralı ve Kandil, beklediği tavizleri elde edebilecektir. Hükümet yanlıştan dönmeli ve tasarıyı Türkiye'nin gündeminden çıkarmalıdır.''
     Durmaz, ''Bu tasarının kanunlaşması halinde, bugün kurulan mahkemelerin, buna sebebiyet verenler için de kurulacağını kimse göz ardı etmemelidir'' diye konuştu.
    
     -''Bütünşehir''-
    
     CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, mülki idare sınırları ile belediye sınırlarının çakıştırılmak istendiğini belirterek, ''Tasarı, 29 kenti 'bütünşehir' ilan etmektedir'' dedi.
     CHP'nin yerel yönetimlere daha fazla yetki ve kaynak verilmesinden yana olduğunu ifade eden Günaydın, ''Ancak bunu yaparken Türkiye'nin üniter yapısının özellikleri dikkatle göz önünde bulundurulmalıdır'' diye konuştu.
     AK Parti'nin ''her iki belediyeden birini kapatarak yerel yönetim reformu yaptığını söylediğini'' belirten Günaydın, tasarının, TBMM Anayasa Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından da incelenmesi gerektiğini söyledi.
     Günaydın, tasarıyı, ''plan bütünlüğü ve imar ortaklığı'' ile açıklamanın mümkün olmadığını söyledi.
     Şahsı adına konuşan CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, tasarının, bu haliyle TBMM'de kesinlikle görüşülemeden geri çekilmesi gerektiğini savundu.
     Kesimoğlu, ''İçtüzük ayaklar altına alınmakta, Anayasa çiğnenmektedir. Demokrasi kültürü yok edilmek istenmektedir'' dedi.
    
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:21

İLGİLİ HABERLER