Irak'a asker gönderilmesi görüşünün ağırlık kazanması, AKP'de tezkere tartışmasını yeniden başlattı. İktidar partisi, 1 Mart'taki ilk tezkerenin reddedilmesi öncesinde olduğu gibi ikiye bölündü.
Bir grup, tezkerenin Meclis'ten geçeceğini savunurken, diğer grup aksini iddia etti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türk askerinin sadece güvenliği sağlama amacıyla istenmesi halinde tezkerenin Meclis'ten geçemeyebileceğini söyledi. Türkiye'nin, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında görev almak istediğini vurgulayan Şahin, 'Şartlarımız kabul edilmezse küsme, darılma olmaz' dedi. Şahin, 'Irak'ın her bakımdan yapılanma tezkeresi'nin ise Meclis'ten geçebileceğini iddia etti.
Ne alıp vereceğimize bağlı
AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ise Türkiye'nin Kuzey Irak'taki hassasiyetlerinin belli olduğunun altını çizerek, 'İçinde Kuzey Irak'ın bulunmayacağı bir tezkere bu Meclis'e gelmez, gelse de geçmez' dedi. 'Bu tezkerenin kaderi ne alıp ne vereceğimize bağlı' diyen Fatsa, Türkiye'nin hiçbir zaman 'ABD'nin başı dertte, müttefikimizi kurtaralım' gerekçesiyle hareket etmediğini söyledi. Fatsa, Türkiye'nin Irak'a karşı duyarlılıklarının yeni olmadığını, bunların iyi anlatılması durumunda gelecek tezkerenin Meclis'ten geçebileceğini de sözlerine ekledi.
Meclis'te 1 Mart'ta oylanan birinci tezkerede ret oyu verenlerden AKP İstanbul Milletvekili Emin Şirin ise ABD'nin Topluma Kazandırma Yasası karşılığında verdiği Kuzey Irak'taki PKK elebaşlarını yakalama sözünü tutmasını istedi. ABD ile ortak vizyon, kimin komuta edeceği ve masrafların karşılanması konusunda anlaşma sağlanması durumunda Türk askerinin gönderilebileceğini belirten Şirin, ABD'nin bugünkü şartları içinde yer almayı öngören bir tezkerenin Meclis'ten geçmeyeceğinin de altını çizdi.
akşam
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:30