Gündem
  • 18.9.2007 07:25

AK PARTİ'NİN ANAYASA TASLAĞINA BAYKAL ROTUŞU!..

AK Parti, CHP'nin 3 Mart 1993'te Baykal imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunduğu anayasa değişiklik teklifi önerilerinin büyük kısmına, hazırladığı sivil anayasa taslağında yer verdi.

CHP'nin 3 Mart 1993’te Deniz Baykal imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunduğu Anayasa değişiklik teklifini tozlu raftan indiren AK Parti, CHP'nin o dönemdeki değişiklik önerilerinin büyük kısmına hazırladığı Anayasa taslağında yer verdi. Böylece başta YÖK olmak üzere, birçok değişiklik hakkında ana muhalefet partisinin karşı çıkması durumunda, "Bu değişiklikleri biz sizin teklifinizden esinlenerek hazırladık" yanıtı verilecek.

YENİDEN YAZILMALI

İşte CHP'nin1993’teki önerileri ve AK Parti'nin taslağına o önerilerin nasıl yansıdığının çizelgesi:

CHP: 1982 Anayasası temel anlayışı, dili ve yazılışı bakımından tümüyle yeniden yazılmalı.

AKP: Anayasanın tümünü yeniden elden geçiriyor ve sıfırdan yeni metin hazırlanıyor.

CHP: 1982 Anayasası'nın temel özelliğini oluşturan 12 Eylül anlayışı tümüyle terk edilmelidir. En belirgin düzenleme olan 'Başlangıç' anayasadan çıkarılmalıdır.

AKP: Anayasanın Başlangıç kısmı tümüyle terk ediliyor.

15. MADDE DEĞİŞSİN

CHP: Geçici 15. madde ve 134. madde çıkarılmalıdır. AKP: Taslakta bu iki maddeye de yer vermiyor.

 CHP: YÖK kaldırılmalıdır. 130 ve 131. maddeler değiştirilmelidir. AKP: AK Parti'nin taslağında da, üniversitelerin kendi kendisini yönetmelerinin önü açılıyor. YÖK'ün yapısı değişiyor.

CHP:Birey-devlet ilişkisinde denge sağlanırken bireyin haklarını daraltan ve özünü zedeleyecek sınırlamalara yer verilmemelidir.

 AKP: Birey odaklı liberal ve demokratik ruha sahip yeni bir anayasanın yapılmasına vurgu yapılıyor.

ÇANKAYA KÖŞKÜ

CHP:Yürütme erkinin bir parçası olan cumhurbaşkanlığı ile ilgili düzenlemeler parlamenter sistemi zedelemekte ve bozmaktadır. Cumhurbaşkanlığının tarafsızlığı, sorumluluğu, ant içmesi, görev ve yetkileri bu anlayışla saptanmalı, Yüksek Yargı Organları'nın 'son seçici'si olmaktan çıkarılmalıdır.

AKP: Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri yeniden tanımlanırken, yargısal atamalara ilişkin yetkileri kaldırılıyor.

Düzgün KARADAŞ

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:22

İLGİLİ HABERLER