Ekonomi
  • 28.6.2009 13:30

AKARYAKITTA İNDİRİMLER BAŞLADI, GÖZLER YÜKSEK VERGİYE ÇEVRİLDİ

Bugünden geçerli olmak üzere 95 oktan benzinin litresi 3,05 liradan satılacak. Motorin 7 kuruşluk indirimle 2,49, kırsal motorin ise 2,35 lira olacak. Tüketici artık benzini düne göre 16-20 kuruş indirimle alacak. EPDK yetkilileri, sürücülere, "İstasyonlardaki panolara bakıp deponuzu ona göre doldurun." uyarısında bulundu. Bu arada indirime rağmen Türkiye, akaryakıt fiyatlarındaki liderliğini devam ettiriyor. Hâlâ Avrupa'da en pahalı benzini Türk tüketicisi kullanıyor. Öte yandan Akpet, dün tüm bayilerine bir mesaj göndererek, 28 Haziran tarihinden itibaren tavan fiyatın uygulanacağını duyurdu.

EPDK, 2 ay boyunca akaryakıtta tavan fiyat belirleme kararı almıştı. Buna göre 55 litrelik bir araç deposunu doldurmanın maliyeti yaklaşık 10 lira ucuzladı. Örneğin litresi 3,24 TL olan 95 oktan benzin için vatandaşın cebinden 178,2 Türk Lirası yerine 167,7 TL çıkacak. Enerji Üst Kurulu'nun yeni hesaplama yöntemiyle 2 ay boyunca ham petrol fiyatları aşağı düşerse fiyat daha da indirilecek. Ancak muhtemel artışlar da aynı şekilde pompa fiyatlarına yansıtılacak. Fiyatlar her hafta pazartesi, çarşamba ve cuma günleri hesaplanacak ve ertesi gün yürürlüğe girecek. Yeni fiyatlar EPDK'nın internet sitesinde ilan edilecek. Hiçbir akaryakıt istasyonu, bu fiyatların üstünde satış yapamayacak. Öte yandan enerji çevreleri, EPDK'nın kararına rağmen firmalar arasında litrede 2 ila 10 kuruş arasında fiyat farkı bulunabileceğine dikkat çekti. Bu sebeple tüketiciye, 'markaya değil, fiyata bakarak ürün alın' tavsiyesinde bulunuluyor. Vatandaşın genellikle pahalı olsa bile marka tutkusu sebebiyle istasyonunu değiştirmediğine dikkat çeken Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Tüketicinin aynı rafineriden çıkmış ve aynı yerde işlenmiş bir ürün için daha fazla para ödemesini anlamak zor. Bu konuda tüketici derneklerinin vatandaşı bilgilendirmesi gerekiyor." dedi.





3 LİRALIK BENZİNİN 1,95'İ VERGİ OLARAK DEVLETE GİDİYOR

Türkiye, son yapılan indirime rağmen yüksek vergi sebebiyle dünyanın en pahalı benzin ve motorinini tüketmeye devam eden ülkeler arasındaki yerini koruyor. EPDK'nın yaptığı indirimin 1 lira üzerinden olduğuna dikkat çeken Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, 3 TL'ye satılan benzinin iki lirasının vergiden oluştuğuna dikkat çekti. Kaya, "Enerji Üst Kurulu, akaryakıtta firma ayağından kaynaklanan sorunu çözse bile yapılan bu indirimler 1 TL'lik marj üzerinden hesaplanıyor. Ancak aslan payı hâlâ vergi. Akaryakıt gibi gerekli ve vatandaşın sürekli kullandığı bir ürün için yüksek vergiyi anlamak zor." diye konuştu. Bugünden itibaren 3,05 liraya satılacak 95 oktan benzinden 1,49 TL ÖTV, 0,465 lira da KDV alınıyor. Bir litre benzinde toplamda vatandaşın cebinden 1,95 lira çıkıyor. Aynı rakam motorinde ise 1,38 lira.

Mendil ve bardak hediyesi rafa kalkacak

Enerji Üst Kurulu'nun akaryakıt fiyatları için belirlediği ve sektörün tepkisini çeken üst sınır, beraberinde birçok değişikliği de getirecek. Sektörün önümüzdeki dönemde kendisine çekidüzen vereceğini aktaran üst düzey bir EPDK yetkilisi, promosyonların ve bayi sayısının azalacağı, şirketlerin ise astronomik rakamlarla bayi transferini durduracağını kaydetti. Türkiye genelinde 50'ye yakın ana dağıtım şirketi ile 15 bin civarında bayi faaliyet gösteriyor. Akaryakıt şirketlerinin 300 TL'lik yakıt alınması durumunda 30 liraya kadar hediye para verdiğine dikkat çeken bir başka yetkili ise, "Sektörde rekabet fiyatlar üzerinden değil de promosyon ile yapılıyordu. Son fiyat ayarlamasından sonra para puan, mendil, bardak ve toz bezi gibi promosyonlar olmayacak. Daha rekabetçi bir piyasa oluşacak." diye konuştu.

Akaryakıtçılar tepkili: Zararına satış yaparız

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), EPDK'nın tavan fiyat uygulamasını yanlış bulduğunu bildirdi. Kurumun, kanundan aldığı düzenleme yetkisini hatalı kullandığını iddia eden sendika, "Eğer bugün ülkemizde akaryakıt fiyat oluşumunda sakınca görülüyor, konunun muhatabı olan ana dağıtıcılar ile EPDK görüşüyor ve bunun neticesinde ikna olmayan otoritenin müdahalesi ana dağıtım şirketleri yerine bayi kârlılığı üzerinden yürütülüyorsa burada çok önemli bir yetki hatası yapılıyor demektir." açıklamasını yaptı. Sendika, bundan sonra zararına satış yapılacağı öne sürüldü. EPDK, yeni düzenlemeyle dağıtıcı ve bayilere benzin için litre başına 25, motorin için 30, kırsal motorin için de 27,5 kuruşluk sınır getirmişti. Petrol Sanayi Derneği ise tavan fiyat uygulaması ile serbest piyasaya son verildiğini ileri sürdü.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:37

İLGİLİ HABERLER