Gündem
  • 30.4.2013 18:30

'Akil İnsanlar'a bir tepkide Tokat'tan...

HÜKÜMETİN sürdürdüğü çözüm süreci çerçevesinde oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti'nin Karadeniz Bölgesi heyeti üyeleri, Tokat'a geldi. Heyet üyeleri, gösterilen tepkiler üzerine Şehit Aileleri Derneği ziyaretini iptal etti. Valilik çıkışı ile toplantının yapıldığı otel önünde de grupa tepki gösterildi.

Grup üyeleri ilk olarak Tokat Valiliği'ne geçerek burada Vali Mustafa Taşkesen ile kısa bir görüşme yaptı. Görüşmede yaptıkları ziyaretlerle ilgili bir açıklama yapan Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, bu süreci önemsediklerini belirterek, "Devletiyle mileiteyle Türkiye'nin bu süreçten alnın akıyla çıkması için gayret gösteriyoruz. Bunu bir vatan hizmeti edasıyla gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çok iyi izlenimler ediniyoruz. İnsanların sürece ilişkin değerlendirmeleri önemli. Şimdiye kadar gerçekleştirilen ziyaretlerde bizim düşüncülerimizi pekiştiren tespitleri görüyoruz. Aynı zamanda insanların endişelerini de dinliyoruz. Biz daha ziyade süreçle ilgili onları konuşturmak istiyoruz, neticede biz bir rapor hazırlayarak duyulan endişeleri, halkın düşüncelerini hükümete aktaracağız. Sonucun Türkiye için hayırlı olacağı kanaatindeyiz" diye konuştu.

VALİLİK ÇIKIŞINDA TEPKİ

Valilik binasındaki ziyaretin ardından heyet üyeleri, Turhal yolu üzerinde bulunan Grand Ballıca Oteli'ne gitmek üzere ayrıldı. Heyet üyeleri, daha önceden planlanan Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma Derneği ziyaretini ise iptal etti. Ülkücü bir grubun dernek binası önünde toplanması üzerine ziyaret programı 'Süre yok' diye belirtilerek iptal edildi. Heyetin Valilik önünden hareketi sırasında bir kaç kişi bağırarak tepki gösterdi. Gruptakiler, "Gelin süreci bize anlatın. Kime anlatacaksınız?" diye bağırdı. Çevrede çok sayıda görevlendirilen sevil polis ekipleri bu kişileri sakinleştirmeye çalıştı. Ellerinde Türk bayrağı taşıyan ülkü ocakları üyelerinden oluşan bir grup ise Şehit Aileelri Derneği önünde slogan atarak heyete tepki gösterdi. Dernek binası önünde insan seti oluşturan grup, heyetin Şehit Aileleri Derneği'ni ziyaretine izin vermeyeceklerini açıkladı.

OTEL ÖNÜNDE KAVGA ÇIKTI

Grubun değerlendirme toplantısı yapacağı otelin önünde de geniş güvenlik önlemleri alındı. Burada toplanan Ülkü Ocakları, MHP, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, bayrak ve sloganlarla heyete tepki gösterdi. Kent merkezinden toplantının yapıldığı otelin önüne gelen ülkücü grup, polis barikatını aşarak otele yönelmek istedi. Polisin müdahalesi ile otel önünde arbede yaşandı. Grup polise ve heyete yönelik tepkilerini burada da sürdürdü. Burada toplanan 100 dolayında kişi toplantıyı protesto etti. Otel önüne geierilen ses yayın minibüsünden yüksek sesle müzik sesi yapılarak toplantıyı etkilemeye çalıştılar.

TOPLANTIDAN NOTLAR

Tokat'ta Grand Ballıca Otel'de düzenlenen değerlendirme toplantısına Akil insanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, ile Başkan vekili Vedat Bilgin, sekreter Fatma Benli, Kürşat Bumin, Oral Çalışlar, Yıldıray Oğur ve Bendevi Palandöken katıldı. Toplantıya kentten davet edilen kişiler tek tek isimleri kontrol edilerek toplantı salonuna alındı. Toplantıya çeşitli sivil toplum kuruluşlarını temsilen yaklaşık 150 kişi katıldı. Toplantıda açılış konuşması yapan Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, bu toplantıyı katılımcıları ikna etmek için düzenlemediklerini belirterek, "Böyle bir şey haddimize değil. Gündemi takip eden herkes çeşitli düşüncelere sahip olabilir. Bunların hepsi önemlidir. Biz niye bu sürece destek verdiğimizi anlatıyoruz. Sürece yönelik endişelerinizi dinlemek istiyoruz. Süreci biz değil hükümet yönetiyor. Bize yönelik hiçbir diktası, bir yol haritası yoktur. Sadece gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin sonunda rapor oluşturmakla görevliyiz. Temsil kabiliyeti olan insanlarla toplantı yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu sürecin Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü açısından da önemli olduğunu belirten Hakyemez şunları söyledi:

"Terör örgütü ile müzakere vs gibi çeşitli yakıştırmalar yapılıyor. Biz şunu söylüyoruz. Türkiye 30 yıldır terör ile mücadele ediyor, ama bu sorun çözülmedi. Önemli başarılar sağlandı, ciddi kayıplar verildi. Türkiye enerjisinin büyük bir kısmını teröre verdi. Türkiye tercihini ortaya koymak zorunda. Ya da çözüm süreci ile birlikte silahları devre dışı bırakarak bu durumu siyaseten çözülecektir. Bu süreci sırf bu nedenle destekliyorum. Biz burada sizlerin görüşlerini alırken, mümkün olduğunca sizin düşüncelerinizi almaya önem veriyoruz." dedi. Daha sonra heyet üyeleri kısaca süreçle ilgili kısa değerlendirmelerde bulundu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER