
AKLA ZİYAN CİNSEL SORULAR...
İnmemiş tek yumurta en geç 1 yaşına kadar operasyonla indirilmelidir. Aksi halde kansere varan sorunlar yaşanabilir.
Tek yumurtaya dikkat!
İnmemiş tek yumurtanın en geç 1 yaşına kadar operasyonla indirilmesi şarttır. Aksi halde bu sorun ileriki dönemlerde kansere varan ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkartabilir.
* 25 yaşındayım. Tek yumurtam var. Diğer yumurtam yukarıda olduğu için 2 yıl önce ameliyat oldum. Tek yumurtamın olması bir sorun oluşturur mu?
Doğumdan hemen sonra iki yumurta torbaya iner. Yumurtaların torbaya inmemesi sorundur. İnmemişse en geç 1 yaşına kadar operasyonla indirilmesi gerekir. Bu işlem zamanında yapılmazsa vücut ısısı içinde kalan yumurtalar bozularak sperm üretme özelliklerini kaybeder. Ayrıca alınmazlarsa ilerleyen zamanda kanserleşebilirler. Tek yumurtanız sağlıklı çalışıyorsa, hem cinsel açıdan hem de üreme açısından sorun olmayacaktır. Emin olmak için bir üroloğa muayene edilmenizi öneririm.
* 4 ay sonra evleniyorum. 21 yaşında bir genç kızım. İlk gece kanama ile ağrı olur mu?
Zar bozulmadan hamile kalınır mı? İk gecede cinsel birlikteliğe bağlı olarak hafif sancı ve az kanama olabilir. Etli, kalın ve elastik kızlık zarlarında değişen fakat aşırı olmayan ağrı çekilebilir, kanama olmaksızın birleşme olabilir. Kızlık zarı bozulmalarında tam bir birleşme ya da vajen üzerine boşalma sonucu vajene girebilecek spermlere bağlı olarak kızlık zarı bozulmadan hamile kalınabilir.
* Merhaba, 21 yaşındayım. 2 aydır nişanlımla birlikte oluyorum. Hamile kalmaktan korkuyorum. Ne yapabilirim?
Hem sizin hem de nişanlınızın uygulayabileceği birçok doğum kontrol yöntemi var. Nişanlınız prezervatif kullanabilir, siz de doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz. Ancak doğum kontrol hapı kullanmadan önce jinekoloğa başvurun.
* Merhaba, bende cinsel isteksizlik var. Eşim sürekli birlikte olmak istiyor, ama ben istemiyorum. Eskiden böyle değildi. Son 3-4 yıldır olmaya başladı. Ne yapmalıyım?
Cinsel uyarılma bozukluğu olan kadınların en büyük şikayeti vajinal kuruluk, salgı azlığı ve buna bağlı ağrılı ilişki ve orgazm olamamadır. Cinsel uyarı ile kadınlarda o bölge damarlarında kanlanmada artış nedeniyle dolgunlaşma, vajinada ıslanma ve genişleme ile vücut dışındaki cinsiyet organlarında kabarma oluşmaktadır. Bunların oluşmadığı durumlarda cinsel ilişki ile ağrı ve bu nedenle cinsel ilişkiden kaçınma, ilişkiden zevk almama ve evlilik sorunları oluşabilmektedir. Araştırmalara göre; testesteron, östrojen, prolaktin ve tiroid hormon düzeylerinde farklılıklar saptanmıştır. Cinsel uyarılma bozukluğu olan kadınlarda vaginal kayganlaşma ya da genişleme olmadığı gibi erotik duyumlar hissedilmez. Fiziksel temas tiksindirici gelebilir veya belli bir noktaya dek temas zevk verebilir. Uyarılma sorunu olduğunda orgazmla ilgili sorun da olacaktır. Bir araştırmada mutlu bir evlilikleri olan kadınların yüzde 33'ü cinsel uyarılmayı sürdürmede zorluk tanımlamışlardır. Menapoz sonrası ıslanma için uzun süreli uyarı gerekmektedir. Islanmada azalma diyabet varlığında, o bölgeye yönelik ışın tedavisi uygulamasında, atrofik vajinitte ve emzirme döneminde olabilmektedir. Bazı grip ve alerji ilaçları ve antidepresif ilaçlar da benzer bir duruma yol açabilmektedir. Bu rahatsızlığa cinsel istek ve orgazm bozuklukları eşlik edebilmektedir. Öncelikle bir jinekoloğa başvurmalısınız. (takvim)