Gündem
  • 31.1.2008 09:01

AKP'Lİ MİLLETVEKİLİ WASHİNGTON'DA KONUŞTU: 100 BİN ASKERLE DİKKAT ÇEKTİK

AK Parti Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, ''ABD kongresindeki Ermeni tasarısı kabul edilseydi ve terör örgütü PKK'yı engellemek için Türkiye Irak'a girseydi, Türk-Amerikan ilişkilerinde ciddi bir stratejik kopmanın yaşanacağını'' söyledi.
      Washington'da Rumi Forum'un düzenlediği toplantıda Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren Kınıklıoğlu, ''Eğer 106 sayılı Ermeni tasarısı kongreden geçseydi ve ABD'den PKK konusunda ciddi bir işbirliği görmeseydik, ilişkilerde çok ciddi bir stratejik kopma yaşayabilirdik. ABD'nin dikkatini çekmek için, 100 bin askeri Irak sınırına sevketmek gerekti'' dedi.
      Kınıklıoğlu, 5 Kasım 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı George W. Bush ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından, ABD'nin istihbarat paylaşımı mekanizmasını devreye soktuğunu ve kısa dönemde alınan sonuçların, ilişkilerin gidişatını olumlu yöne çevirdiğini kaydetti.
      Kınıklıoğlu, Amerikan tarafının rasyonel kararlarının, durumu düzeltmekte yardımcı olduğunu belirtirken, istihbarat paylaşımıyla alınan sonuçların, Türkiye'de, ABD'ye karşı sempati yarattığını ifade etti ve Türkiye'de Amerikan karşıtlığının, ABD'nin kültürüyle değil, politikalarıyla bağlantılı olduğunu ve bunu değiştirmenin daha kolay olduğunu söyledi.
      Ermeni iddialarına, Demokrat Partili başkan adayları Barack Obama ve Hillary Clinton'ın destek vermesinin kendisini şaşırtmadığını belirten Kınıklıoğlu, adayların bu konuda asıl sınavı, başkan seçildikten sonra vereceğini ifade etti.
      Kınıklıoğlu, Türkiye'de üniversitelerde türbanın serbest bırakılması tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine, ''Biz bu meselenin, kadının kişisel tercihi ve hakkı olduğuna inanıyoruz'' dedi.
      Atatürk'e hakaretten hakkında dava açılan akademisyen Atilla Yayla ile ilgili bir soruya karşılık da Kınıklıoğlu, ''Bu mesele, demokrasimizin nereye gittiğine dair ilginç bir sınav. Çok şanssız bir olay. Biz değişimden geçiyoruz. Ancak bunları aşma kapasitemiz de mevcut'' diye konuştu.
      Kınıklıoğlu, nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a da değindi ve ''Pamuk'u sevmeyebilirsiniz ancak görüşlerini ifade etmek hakkıdır'' dedi.
      Kınıklıoğlu, bir başka katılımcının, Başbakan Erdoğan'ın, kendisini konu olan bazı karikatürlerle ilgili dava açtığını hatırlatması üzerine, ifade özgürlüğünün ayrımcı olamayacağını ancak siyasi kültürün de bir gecede değişmesinin mümkün olmadığını belirtti.
      Kınıklıoğlu, Türkiye'de yavaş yavaş bir değişimin gözlendiğini ifade ederek, AB süreci ilerledikçe, ifade özgürlüğü ve bu özgürlüğün sınırları konularının daha çok tartışılır hale geleceğine işaret etti. Danimarka'da bir gazetenin İslam dünyasını rencide eden karikatürünü hatırlatan Kınıklıoğlu, İslam dünyasında da Türkiye'de de ifade özgürlüğünün sınırlarının ne olacağı, kutsal meselelere dokunulup dokunulamayacağının tartışılmasının önemli olduğunu ifade etti.
      AB yolunda ilerlemede Türkiye'nin kararlı olduğunu belirten Kınıklıoğlu, Türkiye'nin üyeliğine karşı sözler sarfeden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye gönderme yaptı ve ''Paris'te Sarkozy ne laf ederse etsin, biz AB sürecinde devam edeceğiz'' dedi.
      Türkiye'nin, Sudan cumhurbaşkanını ağırlamasının nedenini soran bir katılımcıya da Kınıklıoğlu, bu konuda fazla bilgisi olmadığını belirtti ve ''Ziyaret, Washington ve başka yerde endişe yaratmış olabilir ancak Sudan cumhurbaşkanının kimliği, pozisyonu Türkiye'de pek bilinmiyor'' dedi. Kınıklıoğlu, ''Sudan'ın elit yönetiminin, Türkiye'nin Osmanlı geçmişini takdir ettiğini, ayrıca ilişkilerin petrol arama benzeri ticari boyutunun bulunduğunu'' sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:04

İLGİLİ HABERLER