Gündem
  • 31.7.2008 13:20

AKP'NİN SEVİNCİNİ BURUKLAŞTIRAN 3 NEDEN!

ANKARA - Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla AKP kapanmaktan, Başbakan ve 71 AKP’li ise siyasi yasaklı hale gelmekten kurtuldu ve partililer derin bir soluk aldı. Ancak yüksek mahkeminin kararındaki şifreler ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın kararı açıklarken verdiği mesaj, AKP’de buruk bir sevinç yarattı. AKP, kapatılmaktan 2001 yılında yapılan Anayasa değişikliği sayesinde 1 oy farkla kurtuldu. Ancak 11 üyeli mahkemenin 10 üyesinin verdiği oylarla AKP’nin “laikliğe aykırı eylemlerin odağı” olduğuna karar verildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç da kararı açıklarken “Siyasi partinin buradan alması gereken mesajı alacağına inanıyorum. Kurulumuzda kapatma kararı çıkmamıştır. Anayasa’da öngörülen 7 sayısı tutturulamamıştır ama bu karar sonucu bu partiye ciddi bir ihtar kararı çıkmıştır. Bu nedenle bu sonucun değerlendirileceğini düşünüyorum” dedi.

KIRMIZI ÇİZGİ

Siyasi kulislerde AKP’lilerde “burukluk” yaratan kararın şifreleri şöyle analiz ediliyor:

* Anayasa Mahkemesi kararıyla AKP’ye Türkiye’de laikliğin taşıdığı önem vurgulandı ve bu konuda hassas davranması gerektiği hatırlatıldı.

* 2002’den beri iktidarda olan partiye ’kırmızı çizgilere dokunma’ uyarısı yapıldı.

* 6’da kalan ’kapansın’ oylarının aynı gerekçeyle açılacak bir başka davada ’laikliğe aykırı eylemlerin odağı’ olduğu görüşündeki 10 üyeden 1 destek daha gelebileceği riski bulunuyor.

FARKLI GÖRÜŞLER

Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine bundan sonra izlenecek strateji konusunda ise AKP içinde farklı görüşler ortaya çıktı. Bir grup, partinin bu uyarıları dikkate alarak merkez sağa oturması, politikalarını, icraatlarını ve yasama çalışmalarını bu çerçevede tutması gerektiğini savunuyor. Bir başka grup ise Anayasa’da ve yasalarda gerekli değişikliklerle partilerin kapanmasını önleyecek düzenlemelerin bir an öce yapılması gerektiğini belirtiyor.

3. grup ise bu yöndeki düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi’nden dönerek yeni bir kapatma davasına yol açabileceğini dikkate alarak, başta türban serbestisi olmak üzere AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nden dönen hedeflerini gerçekleştirmek için Anayasa Mahkemesi’ndeki üye yapısı değişinceye kadar sabredilmesinden yana çıkıyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:26

İLGİLİ HABERLER