Medya
  • 30.4.2010 12:06

AKROPOL ÜZERİNE TÜRK BAYRAĞI ÇEKİP YUNANLILARI ÇILDIRTTILAR

Yunanistan’ı batmaktan kurtarmak için ödenmesi gereken fatura her geçen gün kabarırken, Avrupa Birliği’nin (AB) yaramaz çocuğunu kurtarmak yerine kaderiyle baş başa bırakmanın Euro Bölgesi için daha hayırlı olacağını savunanların sesi yükselmeye başladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan’ın kaderinin Lehman Brothers’a benzemesine izin vermeyeceklerini söylüyor. Ancak farklı düşünenler var. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Yunanistan krizini ebola virüsüne benzetirken, “Bu hastalığı kaptığınızda yaşamak için bacağınızı kesmek zorundasınız” dedi.

‘Vergi ödemek istemiyorlar’

Gelişmekte olan piyasalara yatırım yapan en büyük fonlardan Templeton’ın yöneticisi Mark Mobius da Yunanistan için “bırakınız batsın” diyenlerden. Mobius, dün Bloomberg televizyonunda yaptığı konuşmada “Yunanlar zengin. Olimpiyatlar için 10 milyar dolar toplamışlardı ve sadece 10 milyon kişiler. Sorun vergi ödemek istememelerinde. Yolsuzluk çok fazla, çalışanlar iş başında uyuyorlar ve bunun değişmesi gerekiyor” diye konuştu. Mobius, Yunanistan’ın borcunu ödeyemez duruma düşmesinin krizin Euro Bölgesi’ne yayılmasını engellemenin en iyi yolu olduğunu söyledi. Fon yöneticisi, “Yunanistan’ın borçlu olduğu her bir dolara karşılık 25 ya da 50 cent ödeyecek şekilde borcu yeniden yapılandırılabilir” dedi. AB içinde Yunanistan’dan başka ödeme sıkıntısı çekmesi muhtemel ülkelerin de olduğunu belirten Mobius, hepsini kurtarmaya kalkışmanın euroya büyük zarar verebileceği uyarısını yaptı.
Avrupa’nın önemli düşünce kuruluşlarından Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi’nin (CEPS) direktörü Daniel Gros ise Wall Street Journal’daki makalesinde, Yunanistan’ın borcunu ödeyemeyip batması halinde bile euronun sonunun gelmeyeceğini savundu. Böyle bir durumda Gros, “Yunanistan kendini toparlayana kadar Euro Bölgesi bir üyesini kaybetmiş gibi olacak. Yunan ekonomisi çöker ancak bunun Euro Bölgesi’ne etkisi küçük olur. Çünkü Yunanistan’ın GSYH’sı bütün bölgenin yalnızca yüzde 2’si, üstelik bu ülke sistemi etkileyecek bir finans kuruluşuna ev sahipliği yapmıyor” dedi.

Akropol’de döner esprisi

Almanya’nın muhafazakâr çizgiye sahip gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, dün yayımladığı karikatürde Yunanistan’la ilgili tartışmalara yeni bir boyut getirdi. Gazetedeki karikatürde Yunanistan’ın sembolü haline gelen Akropol’ün gönderine Türk bayrağı çekilmiş, önüne de bir “Ali’nin Yeri” adlı bir döner büfesi açılmış. Ön planda ise Akropol’ü ziyaret eden Alman turistlerden biri karısına, “Türkler Yunanistan’ı kurtardığı için o kadar mutluyum ki Gertrud. Paramız cebimizde kalabilecek” diyor.

Tembel çocuğun acı reçetesi belli

IMF ve AB’nin Yunanistan’a sağlayacağı kredinin karşılığı halka çok pahalıya patlayacağı belli oldu. Şartların en geç hafta sonuna kadar açıklanması bekleniyor. Yunan medyasına göre kredi karşılığı ülkede uygulanacak reçete epey acı.

Kamuda:
- Memurlardan 1 maaş daha kesinti (daha önce yılda 14 maaş alan memurların 1 maaşı kesilmişti)
- Memurların primlerinde yeni kesintiler
- Üç yıl memur atamaları dondurulacak
- Sözleşmeli kamu çalışanlarının sözleşmeleri uzatılmayacak
- İşlevsiz binlerce kamu kurulu, enstitü ve komisyon feshedilecek
- Yerel seçimler artık 4 değil, 5 yılda bir yapılacak
- 1034 belediye birbiriyle birleştirilecek, sayısı 347’ye inecek

Özel sektörde:
- Çalışanların 13. ve 14. maaşı kesilecek
- İşten çıkarmalarda kısıtlama kaldırılıyor. Bugüne kadar yürürlükte olan yasaya göre özel şirketler ayda personelinin en çok yüzde 2’sinin işine son verebiliyor
- İşten çıkarma tazminatı yüzde 50 azalacak
- Toplu sözleşmeler yerine çalışanların bireysel sözleşmeleri ön plana çıkarılıyor
- Haftada sadece 3 gün veya günde sadece birkaç saatlik mesai yasallaşıyor
- İçki ve sigaraya yeniden ek vergi getiriliyor
- KDV oranı yüzde 2 artırılıyor

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER