AKŞAM GAZETESİ, AYDIN DOĞAN'A ''HORTUMCU'' DEDİ !...
KAYNAK : Haber Kaynağı
Doğan Grubu'nun, görünürde yasal sınırlar içinde kalıp, kendi bankası olan Dışbank'ın mevduatını nasıl kendi şirketlerine aktardığı ortaya çıktı. Şirket ve bankaların mali durumları ve hesap hareketlerini inceleyen uzmanlar, 'dıştan hortumlama tekniği'ni bütün açıklığı ile ortaya çıkardı. Şu anda toplam 1.3 milyar dolarlık borcu bulunan Doğan Grubu'nun, sistemi denetlemekle görevli kurumların gözü önünde ortaya koyduğu yeni teknik karşısında Doğan Grubu kendi bankasından hiç kredi kullanmadı diyebilir miyiz acaba? Genel müdür açıklama yapar ve der ki; 'Kredi kullandırılmış olsa dahi zaten yasal sınırların oldukça altındadır'.
Biraz geriye gidelim. Yıl 2000 ve Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesi konusu gündemde. İş-Doğan konsorsiyumu ihaleye giriyor. Teklifler açıldığında Petrol Ofisi'nin yüzde 51'ine 1 milyar 262 milyon dolarlık teklifi veren İş-Doğan konsorsiyumu ihaleyi kazanıyor. Hayırlı uğurlu olsun.
Bu konsorsiyumun peşin olarak 504 milyon dolar ödemesi gerekiyor. Fakat yürürlükteki bankacılık yasası bankaların grup şirketlerine kullandıracağı kredileri sınırlandırıyor.
Ne yapmalı? Ne yapmalı?
Vatandaşın parası varken yabancıdan borç alınır mı?
Hazır bankada ucuz kaynak varken bu 504 milyon doların ödemesi sırasında niçin maliyetli kredi almaya gerek olsun ki?
O sırada genel müdür olan Vural Akışık üstün bankacılık zekasını kullanıyor. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere Dışbank kendisine halkın yatırdığı mevduattan daha fazla bir miktarı 2000'in ilk çeyreğinde başka bankalara mevduat olarak yatırıyor.
SORU-1: 707 milyon dolarlık bir mevduata sahip olmasına rağmen, Dışbank acaba niçin başka bankalara 767 milyon dolar mevduat yatırdı?
SORU-2: 2000 Haziran bilançolarına göre acaba Dışbank kendisine yatmış olan 926 milyon dolar mevduat olmasına rağmen 965 milyon dolarlık bir rakamı hangi bankalara yatırdı ve bu mevduatı karşılığı acaba ne kadar faiz getirisi elde etti?
SORU-3: Mevduat yatırdığı bankalar acaba devletten çok daha yüksek faiz veriyordu da bu yüzden mi diğer bankalara mevduat olarak yatırıldı?
Topla gelen mevduatı yatır başka bankalara
Şimdi, 'Dışbank'ın diğer bankalardaki mevduatı'nı gösteren ilk grafiği dikkatli inceleyelim. 1999 Haziranı'na kadar Dışbank'a yatırılan mevduatın genel olarak yüzde 30'u diğer bankalara mevduat olarak giderken, 1999 Haziranı'ndan sonra, halkın yatırdığı paranın neredeyse tümü, başka bankalara mevduat olarak gidiyor. O sırada çok karlı çalışan diğer bankalara bakarsanız, hiçbiri bu tür bir yolu seçmiyor ve genel olarak hazine bonosu ve devlet tahvilinde kullanılıyor. Acaba hangi mantıkla size teslim edilen halkın parasının tümünü başka bankalara mevduat olarak yatırırsınız?
Elbetteki Aydın Doğan gibi bir dahi bu aptallığı yapacak değil. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenir mi?
Hani mesela diyoruz, Dışbank'ın mevduat açtırdığı ve halkın parasının tümünü yatırdığı diğer bankalar Aydın Doğan Bey'in şirketlerine kredi açsalar hiç de fena olmaz. Eğer Doğan Grubu'na bir başka banka kredi verirse, yasalar açısından sorun olur mu? Elbetteki olmaz ama fiiliyatta kendi grup şirketlerinizin bütün finansman ihtiyaçlarını karşılarsınız.
Yani sistem ikinci grafikte özetlediğimiz şekilde işlemeye başlıyor.
Birinci grafikte Dışbank'ın başka bankalara yatırdıkları mevduatın nasıl arttığını gördük. Acaba aynı dönemde Doğan Grubu şirketlerinin banka kredilerinde, yani bankalardan aldıkları borçlarda da artış olmuş mu?
İşte bu sorunun cevabını da 'Doğan Grubu'nun toplam banka borçları'nı dolar bazında gösteren üçüncü grafikte görüyoruz.
Doğan'ın dört şirketine 400 milyon dolar kredi
Üçüncü grafik, Doğan Grubu'nun halka açık olan en büyük dört şirketinin toplam banka borçlarını göstermektedir. Doğan Holding, Doğan Yayın Holding, Hürriyet ve Milliyet'in toplam borçları 2000 Mart döneminde 250 milyon doların, haziran döneminde 400 milyon doların üzerine çıkıyor. Yani Dışbank'ın halkın parasının tümünü başka bankalara mevduat olarak yatırmasıyla birlikte Petrol Ofisi için alınan kredi haricinde, sadece Doğan Grubu'nun halka açık bu dört şirketine 400 milyon doların üzerinde kredi alındığını görüyoruz.
Şimdi size 10 puanlık uzman sorusu!.
Bu dönemde bir banka nasıl halkın parasının tümünü bir başka bankaya mevduat olarak yatırabilir? Gerekçesi nedir?
Para yönetmeyi bilmedikleri ve başka bankaların bu paraları daha iyi yöneteceklerine inadıkları için mi bunu yapmışlardır?
Petrol Ofisi satın alınırken, Doğan Grubu hangi bankalardan kredi almıştır? Kredi aldığı bankalarda, Dışbank'ın ne kadar mevduatı vardır?
1.3 milyar dolar borcun suyu nereden geliyor?
Peki sistemi denetlemekle görevli kurumlar uyuyor mu? Bir bankanın elindeki bütün mevduatı başka bir bankaya mevduat olarak yatırması hangi etik kural ve bankacılık anlayışıyla bağdaşır? Bunu iyi niyetli bir aksiyon olarak görmek mi gerekir? Her konuda aşırı hassas olan sistemi düzenlemek ve denetlemekle görevli kurumlar bu kadar net bir biçimde aracı banka kullanarak bütün mevduatı kendi şirketlerine kredi olarak kanalize eden Doğan Grubu için elini kıpırdatacak mıdır?
Şu an İş-Doğan Konsorsiyumu'nun 1.3 milyar dolar olan borcunun yarısı Doğan Grubu'nundur. Buna Doğan Holding, Doğan Yayın Holding, Milliyet ve Hürriyet'in borçlarını eklediğinizde 1.3 milyar dolar borç hangi bankalardan alınmıştır ve bu bankalarda Dışbank'ın ne kadar mevduatı mevcuttur?
Bu iş böyle bitmez!..
(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:08