Sağlık
  • 30.1.2020 17:07

Akupunktur Nedir?

Akupunktur birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ya da tedavi sürecini desteklemek amacıyla yardım alınan bir alternatif tıp yöntemidir. Akupunktur tedavisi ile kronik ağrılar, migren, baş ağrısı, kas kemik ve eklem ağrıları, omurga ağrıları, tansiyon ve kalp hastalıkları, obezite gibi hastalıkların tedavisi gerçekleştirilir. Aynı zamanda akupunktur tedavisi ile psikolojik rahatsızlıklarda tedavi edilir. Sinir, stres, anksiyete, kaygı bozukluğu, duygudurum bozukluğu, panik atak, korku ve endişe, alta kaçırma ve bağımlılık tedavilerinde akupunktur önemli bir role sahiptir. Alkol bağımlılığı, sigara bağımlılığı ve uyuşturucu madde bağımlılıklarında akupunktur tedavisi ile olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Akupunktur tedavisi vücudun bozulan fonksiyonlarını tekrar iyileştirmeyi amaçlar. Vücudun enerji akımını ve fonksiyonlarını düzenleyen akupunktur ile birçok rahatsızlığın tedavisi mümkündür.

Akupunktur Tedavisinin Etkileri Nelerdir?

Akupunktur tedavisinin vücut fonksiyonlarını düzenlediğinden ve vücudun kendini yenilemesini sağladığından bahsetmiştik. Deri üzerinden uygulanan iğneler ile belirli sinir uçları harekete geçer ve bu sayede tedavi için vücudun gerekli hormonları salgılaması sağlanır.

Akupunktur tedavisi sinir sistemini uyarır. Bu sayede vücuttaki sinir uçlarına uyarıcı sinyaller verilir. Bu uyarıcı sinyaller ile vücut endorfin adı ile bilinen ağrı kesici etkisi olan salgıyı üretmeye başlar. Bu nedenle akupunktur migren, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı gibi birçok ağrının tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda yan etkileri ağrılı olan tedavi süreçlerini de desteklemek amacı ile akupunkturdan faydalanılmaktadır.

Akupunktur tedavisi hormonları harekete geçirir. Bu nedenle vücudunuzun düşük oranda salgıladığı veya salgılamadığı hormonları düzene sokar. Serotonin adı verilen ve halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen hormonun salgılanmasını sağlayarak kişilerin yeme bozukluğu, stres ve depresyon tedavilerinde ciddi oranda iyileşme gözlenir. Hormonlar üzerinde olan güçlü etkisi sebebi ile travma ve bağımlılık tedavilerinde sıklıkla kullanılır.

Akupunktur aynı zamanda kan damarlarını aktif hale getirir. Bu nedenle tansiyon, hipertansiyon ve damar tıkanıklığı gibi kalp ve damar hastalıkları tedavilerinde sıklıkla tercih edilir. Kas grupları üzerinde de önemli etkileri olan Akupunktur kasların gevşetilmesinde, kas ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Felçli hastalarda veya fizik tedavi alan kişilerde akupunktur tedavisi ile hızlı bir iyileşme gözlemlenir.

Akupunktur Nasıl Yapılır?

Akupunkturun temel prensibi vücuttaki belirli noktaların uyarılması ve bu yöntem ile vücut fonksiyonlarının düzenlenmesidir. Tedavi sırasında metal iğneler deri üzerine uygulanır. Bu iğneler genellikle çelik olmakla birlikte gümüş veya altın tercih edilebilir. İğneler uygulanırken hafif bir sızı hissedilebilir ancak işlem ağrısız ve acısızdır. İğneler cilt üzerine uygulandıktan sonra vücuda elektrik akımları verilerek iğnelerin yerleştirildiği noktalar uyarılır. Son derece basit ve kolay bir işlemdir. İşlem yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir. Bazı durumlarda işleme ek olarak ısıtma, soğutma veya bilinçaltı uyarma gibi teknikler ile desteklenebilir. Uygulanan iğneler genellikle 2-3 mm boyutunda ve bir saç teli kadar incedir. Bu nedenle endişelenmenizi gerektirecek hiçbir durum yoktur. Daha derindeki noktalara ulaşmak için lazer iğneler kullanılır. Lazer iğne yönteminde gerçek bir iğne kullanımı yerine lazer ışınlarından faydalanılmaktadır. Lazer iğne yöntemi genellikle çocuklarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Akupunktur yaptırmak isteyen herkes bu tedaviyi alabilir. Doğum sonrası ilk 6 ay içerisinde ve kemoterapi gören hastalara akupunktur önerilmez. Onun dışında her yaş grubunda ve her türlü sağlık probleminde akupunktur tedavisi almanız mümkündür. Akupunktur hakkında daha fazla bilgi ve randevu için Erdem Hastanesi Akupunktur Polikliniğini ziyaret edebilir, uzman doktorlardan kolayca randevu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

https://www.erdemhastahanesi.com.tr/tr/bolumlerimiz/akupunktur-poliklinigi-115

 

Güncellenme Tarihi : 30.1.2020 17:12

İLGİLİ HABERLER