Ekonomi
  • 9.11.2020 14:15

Albayrak'ın istifa haberi sonrası dolar çakıldı

Bakan Berat Albayrak'ın 'istifa' paylaşımının ardından gözler kurlara çevrildi. Geçen cumayı 8.51 seviyesinde kapatan dolar/TL bu sabah itibarıyla yüzde 4'lük düşüşle 8.18'e kadar geriledi. Ardından 8.29'a tırmandı. Cuma günü 10.12 olan Euro/TL ise 9.75'e düştü. Sonra, 9.85'e yükseldi. Öğleden sonra TL'nin dolar karşısındaki kazancı yüzde 5.3'ü buldu. Bu 2018'den buyana en sert günlük yükseliş.Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2.5 yükseldi

Berat Albayrak’ın istifa haberi sonrası dolar sert düştü

Hafta sonu önce Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınması ve ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın henüz resmi olarak teyit edilmeyen istifa haberi, piyasalarda bomba etkisi yaptı. TL yüzde 5.5 değer kazanarak 8.18'ye kadar çekildi. TL'den son 2 yılın en hızlı yükselişi yaşandı.

Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına Murat Uysal’ın yerine Naci Ağbal’ın atanması ve bunu takiben Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medyadan istifasını açıklamasının ardından ekonomi politikalarında değişim olacağı beklentisiyle dolar/TL tarihi zirvelerinden sert gerilemiş durumda.

TL’de bugün dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 5’in üzerinde olurken TL’de en son benzer seviyedeki kazanç 2018 üçüncü çeyrekte yaşanmıştı

Geçtiğimiz haftayı 8.50’nin üzerinde kapatan dolar kuru, uluslararası piyasalarda haftaya 8.35 seviyesinden başladıktan sonra 8.02’ye kadar çekildi.

YABANCILARDAN AĞBAL VE ALBAYRAK YORUMU

Hollanda merkezli Rabobank'tan gelişen piyasalar kıdemli döviz stratejisti Piotr Matys, Türkiye’de ekonomi yönetiminde hafta sonu yaşanan değişim ve TL’nin değer kazanmasına ilişkin bir rapor kaleme aldı.

“Türkiye’de sürprizlerle dolu bir hafta sonu” başlıklı raporda, Naci Ağbal’ın Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına atanması kararınının ardından Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifasının tesadüf olmadığı görüşünü reddetmenin zor olduğu belirtildi.

Bu olağan dışı gelişmelerin, Türkiye’de ekonomide geleneksel politikalara doğru bir kaymanın işareti olabileceğini belirten Matys, bu durumun da TL’ye çok ihtiyaç duyduğu zamanı kazandırıp nefes aldırabileceğini öne sürdü

Güncellenme Tarihi : 9.11.2020 14:25

İLGİLİ HABERLER