Gündem
  • 14.8.2022 11:29

Alevi dedelerinden Erdoğan'a büyük ilgi.. Tam 200 Alevi dedesi

Alevi dedelerinden Erdoğan’a yoğun ilgi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hacı Bektaş Belediye Meydanı'nda Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 751. Yıl Dönümü Anma Programı'na katılarak, vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, "Özellikle kimi Avrupa devletlerinin Alevi-Bektaşi vatandaşlarımız üzerinde oynamaya çalıştıkları kirli oyunu gördüğünüze inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hacıbektaş'da : "Bu sinsi alçak oyunu hep birlikte  bozacağız" - Kapadokya Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nevşehir’de, Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anma Töreni’nde konuştu. Bin 585 cemevinin tamamının ziyaret edildiğini söyleyen Erdoğan, toplam 8740 talebin belirlenerek, 5600’ünün karşılandığını açıkladı. Erdoğan, yapımı tamamlanan 8 cemevi ile ilgili toplu töreni yakında gerçekleştireceklerini ifade etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hacı Bektaş Veli Dergahı'nı ziyaret etti

Erdoğan, şunları söyledi:

“Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli, Lokman-ı Perende, Ahi Evran, Mevlana, Seyyid Mahmud Hayrani gibi hak dostu önderlerimizin bize bıraktığı mirasa ne kadar sıkı sarılırsak geleceğimize o derece güvenle bakabiliriz.

Türkiye'nin gözü Hacıbektaş'ta! Hacı Bektaş-ı Veli anıldı - FİB HABER,  Nevşehir Haberleri

Milletimiz en sıkıntılı dönemlerinde dahi her bir kapının imanla, tövbe, tevazu, edeple başlayan makamlarını hayatlarında yaşatarak aşmayı başarmış, maddi ve manevi kurtuluşa ermiştir. Moğol istilasından Çanakkale savaşına, milli mücadeleden son 40 yıla damgasını vuran terörle mücadeleye kadar maruz kaldığımız tüm saldırıları bu inanç ve azimle geride bıraktığımıza inanıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hacı Bektaş Veli Dergahı'nı ziyaret etti - Ereğli  Haberleri

Gönül Allah’ın göründüğü ve baktığı yerdir diyen hazreti hünkar başta olmak üzere erenlerin, gönül sultanlarının dualarına borçlu olduğumuzu biliyoruz. Hazreti hünkarı rahmetle anarak ikrarımızı verelim. Allah eyvallah kapısında döktüğün varsa doldur, ağlattığın varsa güldür, yıktığın varsa kaldır, doğru gez, dost gönlünü incitme, yalan söyleme, kovu kollama, haram yeme, zina etme, elinle koymadığını alma, gözünle görmediğini söyleme, gelme gelme, dönme dönme, gelenin malı dönenin canı, bu yol kıldan köprüdür geçemezsin, demirden leblebilidir çiğneyemezin, ateşten gömlektir giyemezsin, riya ile ibadet şirk ile taat olmaz, Allah eyvallah…

‘BU KÜLLİYE DÖRT BİR YANDAN GELEN HACI BEKTAŞ DOSTLARININ İŞTİRAKİYLE TÜMÜYLE HİZMETE GİRMİŞTİR’

Milletimiz bu şuurla bize iki dünyada da saadet kapısını marifet nefsi silmek değil bilmektir diyerek gösteren hazreti hünkarın irfanını gittiği her yere taşımıştır. Hazreti peygamberin emanetini korurken askerleriyle birlikte çekirge yiyerek hayatta kalan Fahrettin Paşa’ya bu cesareti ve azmi veren de aynı irfandır. Bugün de ayak bastığımız her yerde bu irfanın yol göstericiliğiyle farkımızı ortaya koyuyor, gönüller kazanıyor, kalıcı izler bırakıyoruz.

Vefatının 750. yıl dönümü vesilesiyle 2021’i UNESCO ile beraber tüm dünyada Hacı Bektaş Yılı olarak değerlendirdik. Hazreti hünkarın ‘gelin canlar bir olalım’ çağrısını dünyanın dört bir yanında düzenlediğimiz etkinliklerle tüm insanlıkla paylaştık. Hacı Bektaş-ı Veli dergahı Cumhuriyet’le birlikte diğer tüm benzeri kurumlar gibi kapatılmıştı.

Bu sevgi, barış, kardeşlik, muhabbet kapısının müze statüsüyle fiziken yeniden açılmasını sağlayan şehit Başbakan rahmetli Adnan Menderes’tir. Bu külliye dört bir yandan gelen Hacı Bektaş dostlarının iştirakiyle tümüyle hizmete girmiştir. Hazreti hünkarın sevgi, saygı üzerine kurulmuştur yapımız, ta ezelden ebede açık durur kapımız sözüne uygun şekilde bu kapı yeniden gönülleri aydınlatmaya devam etmiştir.

Geçen sene Hacı Bektaş Veli’nin Sulucakarahöyük’te sofrasına oturduğu Kadıncık Ana evini restore edip ziyarete açmıştık. Bu yıl da onun mihmanı olan Bektaş Efendi türbesinin restorasyon işlemini bitirerek tekrar ziyarete açıyoruz. Muharrem orucu vesilesiyle Hüseyin Gazi Vakfı türbesiyle canlarla bir araya gelip Kerbela şehitlerimizi yad ettik. Samimi muhabbet gerçekleştirdik.

‘8 CEMEVİYLE İLGİLİ TOPLU TÖRENİ YAKINDA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Ülkemizdeki 1585 cemevinin tamamı ziyaret edilerek Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın 8740 talebi belirlendi. 5 bin 600’ü hızla karşılandı. Diğer taleplerle ilgili olarak İçişleri, Kültür ve Adalet Bakanlığımız çalışma yapıyor. İnşallah yakında neticelenecek. 8 cemeviyle ilgili toplu töreni yakında gerçekleştireceğiz. Bu ülkenin 85 milyon vatandaşının tamamı Türkiye Cumhuriyeti devletinin birinci sınıf, aynı hak imkanlara sahip mümtaz fertleridir.

‘SİNSİ VE ALÇAK OYUNU HEP BİRLİKTE BOZACAĞIZ’

Mezhep ve meşrep farklılıklarını körüklemekten köken ve ideolojik farklılıklara kadar her türlü faaliyeti gösteriyorlar. Aslında neyi amaçladıklarını, süfleyi nereden aldıklarını gayet iyi biliyoruz. Kimi Avrupa devletlerinin ülkemizde Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın üzerinde oynamaya çalıştıkları kirli oyunu sizlerin de gördüğüne ben inanıyorum. Alevi Bektaşi toplumunu İslam’dan kopartmaya çalışarak atılan ilk adım ülkemizi bölmek olacaktır. İnşallah birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize, müştereklerimize daha sıkı sahip çıkarak bu sinsi ve alçak oyunu hep birlikte bozacağız.”

58 şehirden 1800 davetlinin katıldığı programa, yaklaşık 200 Alevi dedesi ve Bektaşi babası iştirak etti.

Programdan önce Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Dergahı’nın hikayesini anlatan film gösterildi. Alevi Bektaşi dedeleri akşam duası yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, “İkrar” isimli tiyatro oyununu sahneledi. Hacı Bektaş Veli 751. Yıl Dönümü Etkinlikleri tema filminin gösterimi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nı ziyaret etti.

Güncellenme Tarihi : 14.8.2022 12:36

İLGİLİ HABERLER