Gündem
  • 30.3.2023 20:44

Aleviler LGBT'li eşcinsellerin cenazesine cemevinden kaldıracak

Aleviler LGBT+i cenazelerine kapılarını açtı

Türkiye’deki Alevi örgütleri eşit cenaze hakları için cemevlerini LGBT'li eşcirsellere açtı.

Demokratik Alevi Hareketi’nin bileşenleri Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Derneği 13-15 Mayıs günlerinde İzmir’de “Aleviler: Din, Beden, Cinsiyet; Neşeden Kedere” sempozyumu düzenledi. Çok sayıda kurum ve kuruluşun katıldığı sempozyuma LGBT'li eşcinsellerin oluşturduğu Kaos Gl de davetliydi.

Sempozyumun ikinci günü Kaos Gl adına konuşma yapmak üzere Kaos Gl Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar kürsüye çıktı. Tam konuşmasına başlamak üzereydi ki o sırada Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Bir sürprizimiz var” diyerek, söz istedi. Mikrofonu eline aldı, “Cemevlerimizin kapısı, LGBT+i bireylere sonuna kadar açıktır” açıklamasını yaptı.

Geçmez, bu açıklamayı yapınca, salonda bir alkış tufanı koptu. O sırada kürsüde bulunan Tar, Al-Monitor’a bu haberi duyunca, çok şaşırdığını ve bunun sevindirici bir açıklama olduğunu söylüyor.

Geçmez ise bu açıklamanın ne anlama geldiğini Al-Monitor’a şöyle anlatıyor: “LGBT+i’ların cenaze süreçlerinde yaşadıkları acı olayları dinledik. Buna kayıtsız kalmamız mümkün değildi. Bu sebeple tüm cemevlerimizin LGBT+i bireylere açık olduğunu ilan ettik. Morg ve yıkama işlemlerini burada istedikleri şekilde yapabileceklerini duyurduk. Dostlarının istedikleri şekilde son görevlerini yerine getirmeleri için elimizden geleni yapacağız. Eğer Alevilerse Alevi dini ritüelleri ile defnetmeyi de sağlayacağız. Yok biz dini ritüel istemiyoruz diyorlarsa, ne istiyorlarsa yapabilirler, mekan kendilerinindir.”

Tar şöyle diyor: “Oysa diğer tarafta tüm hayatınızı paylaştığınız, hayatınızı geçirdiğiniz partneriniz var. Partnerinizin cenazeniz hakkında söz hakkı bulunmuyor. Çünkü evlilik hakkı yok. Bu çok acı bir durum.”

Bir şekilde arkadaş grupları ya da aileler tarafından sahiplenilen cenazeler ise bu kez de camilerde ayrımcılığa uğruyor. Tar, imamların cenazeyi kaldırmakta “imtina ettiği” olaylar yaşadıklarını söylüyor.

İmamların cenaze namazını kılma ritüellerinde de sorun yaşıyorlar. Tar şöyle anlatıyor: “Trans kadınsınız, tüm hayatınızı kadın olarak yaşıyorsunuz ama cenazede ‘er kişi’ olarak gömülüyorsunuz. Ya da trans erkeksiniz ama ‘hatun kişi’ olarak gömülüyorsunuz.”

Al-Monitor

Güncellenme Tarihi : 30.3.2023 20:58

İLGİLİ HABERLER