Gündem
  • 6.9.2020 09:59

Alman aşısına gönüllü 1.000 Türk aranıyor

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, yeni koronavirüse karşı bir aşının geliştirmeye çalışıyor.. Almanya ve BMBF de işin içinde. İlk klinik testler de sıkıntı yok ama aşı işinde sabır ve test önemli. Tabi aşı etkili ve güvenli olmalıdır.
Bunun için de çok fazla denek üzerinde denenmesi gerekiyor.

Araştırmacılar, yeni koronavirüse karşı bir aşı geliştirmek için hızla çalışıyorlar. Virüsten kurtulmanın en iyi yolu bu. Sadece bir aşı ile dünya kalıcı olarak bir normale dönebilir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya çapında corona virüsüne karşı 170'in üzerinde aşı geliştirmenin başladığı söyleniyor. 33 aşı adayı şu anda klinik çalışmalarda (aşama 1-3), 143'ü preklinik çalışmalarda test ediliyor (bununla ilgili daha fazla bilgi: WHO - COVID-19 aday aşılarının DRAFT manzarası. 28 Ağustos 2020 itibariyle ).

Bu enstitüler ve şirketler listesi, Alman BioNTech ve CureVac şirketlerinin yanı sıra IDT ile birlikte Alman Enfeksiyon Araştırma Merkezi'ni de var. BioNTech ve CureVac, insanlarda klinik denemelere çoktan başladı. Bunlar, üç aşamaya yayılan daha uzun test aşamalarıdır

Almanya’nın geliştirdiği koronavirüs aşısının insan denemeleri Türkiye’de de yapılacak. 10 Eylül’de 9 merkezde başlayacak denemeler için bin gönüllü aranıyor.

Alman biyoteknoloji firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısının ABD, Türkiye ve Almanya’da Faz 3 denemelerinin yapılması planlandı. Almanya kökenli bu aşı, ABD’li bir firmanın da desteği ile üretildi. Şirket, Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu’ndan deneme için izin aldıktan sonra üniversite ve şehir hastanelerinin enfeksiyon bölümlerine yazı gönderildi.

HASTANELERE YAZI GİTTİ

Hastanelerle yapılan yazışmalarda, Amerikalı ilaç firmasının da ortaklığıyla çalışılan aşının, Türkiye’de 9 merkezde, bin gönüllü üzerinde çalışılacağı belirtildi. Resmi yazıda, gönüllü kabullerinin bir an önce başlaması, sağlık kurulu personeli ve üniversitelerin personellerinin de gönüllü olabileceği ifade edildi. Aşılama aşamasına da 10 Eylül’de geçileceği bildirildi.

Bugün nüfusun geniş kesimleri için bir aşının tam olarak ne zaman mevcut olacağını kimse tahmin edemez. Bu yüzden maalesef sabra ihtiyacımız var. Ancak bir aşının bulunacağını umabiliriz.

Bir aşının etkili olması gerekir - aslında hastalığa karşı koruma. Ve güvenli olmalıdır - bu, sağlığa herhangi bir zarar vermemesi gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle aşının yeterince test edilmesi gerekir. Açık olan bir şey var: Aşı tüm popülasyon için ne kadar hızlı bulunursa o kadar iyidir.

Güncellenme Tarihi : 6.9.2020 10:16

İLGİLİ HABERLER