ALMAN BASININDAN...TÜRKİYE İÇ POLİTİK ALANDA KORKUYLA ÖZGÜRLÜK ARASINDA YALPALIYOR
KAYNAK : Haber Vitrini
BERLİN- Almanya'da yayımlanan Süddeutsche Zeitung Gazetesi, bugünkü baş makalesinde Türkiye'deki gelişmeleri konu aldı. Christiane Schlötzer imzasıyla yayınlanan yazı 'Ankara'nın atağı' başlığını taşıyor.
Aziz Nesin'in 'Demokrasi Ağacı' adlı öyküsünden bir alıntıyla başlayan makalede önce Ankara'da hükümet ile Cumhurbaşkanlığı makamı arasında yaşanan geçmişteki meseleler konu edildikten sonra bu gelişmenin siyasi ve ekonomik bir çok alanda yeni bir ivmenin yaşanmasına sebep hazırladığı belirtildi.
Bu tarihten sonra ekonomik alanda yaşanan darboğaza rağmen Türkiye'nin çok yönlü bir reform atağına giriştiği, Anayasa'da yapılan değişiklikleri, Türk Ceza Yasası'ndakilerin izlediği, 1980 darbesinden miras bir dizi demokratik pürüzün bu dönemde ortadan kalktığını belirten gazete, asıl değişimin Türkiye'nin izlediği dış politikada yaşandığını belirtti.
Yorumda şu görüşlere yer verildi: "İç politik alanda korku ile özgürlük arasında yalpalayan Türkiye, çıkardığı Bankalar Yasası'yla reform isteklisi tutumunu ispatladı. En göze çarpan değişim ise dış politikada yaşandı. Bundan birkaç ay önce Avrupa Ordusu'nu köstekleyen, Kıbrıs'ın geleceği ile ilgili görüşmeleri reddeden, tehditleri diplomasiye tercih eden Türkiye, 11 Eylül'den bu yana 180 derecelik bir rota değişikliği uyguladı".
Avrupa Ordusu'na yeşil ışık yakıldıktan sonra Kıbrıs Türklerinin dikkafalı lideri (Rauf) Denktaş, nihayet Rum tarafı ile müzakere masasına oturdu. Şu anda Kıbrıs'ta yerinde saysa da Ankara artık eski politikasına dönmeyecektir. 11 Eylül'den sonra son derece tutarlı bir politika izlediği vurgulanan Türkiye'nin, bu dönemde Asya ile Avrupa arasındaki köprü konumunun olgun bilinci içinde davrandığı belirtildikten sonra şimdi Ankara'nın, ABD'nin girişeceği olası bir Irak saldırısında takınacağı tavrın merakla beklendiği kaydediliyor."
Türk halkının, Arjantin halkıyla benzer problemler yaşamasına rağmen neden hükümete karşı ayaklanmadığı sorusuna cevap arayan Süddeutsche yazarı, bunun cevabını Türk halkının geleneksel 'mutedil ve pragmatik' karakterinde arıyor. Yazıda, "Bu yıl Türkiye Avrupa Birliği'ne biraz daha yaklaştı mı?" sorusunun yanıtı ise şöyle verildi:
"Bir anlamda yaklaştı. Ancak yine de Ankara'nın önünde daha katedeceği küçümsenmeyecek bir mesafe ve başetmek zorunda olduğu bir dizi mesele var. Örneğin Türkiye'deki AB elçisinin e-posta mesajları günlerce gazetelerde yayımlanıyor ve hükümet neden sonra bu gönderileri yasa dışı yollardan elde edip yayımlayanların cezalandırılacağını açıklıyor.
Ancak AB, Türkiye ile üyelik müzakereleri için tarih vermekte 2002 yılında da zorlanacaktır. Aslında Ankara'daki politikacılar, girişilen reformları AB'ye yaranmak için değil de ülke halkının selameti için yaptıklarına ilişkin şüpheleri bertaraf edebilseler, her şey daha da kolaylaşırdı".
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:30