
Almancılara çifte vatandaşlık geliyor
Kabine yeni vatandaşlık kanunu taslağını onayladı
Belirli koşullar altında göçmenlerin Alman vatandaşlığını daha erken, bazı durumlarda sadece üç yıl sonra alabilmeleri gerekiyor. Kabine artık bu konuda anlaşmaya vardı.

Federal hükümet yeni vatandaşlık yasası taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Proje, yabancıların Alman vatandaşlığı almasını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu nedenle plan
Nitelikli ikamet hakkıyla Almanya'ya göç etmiş kişilerin, mevcut sekiz yıl yerine gelecekte beş yıl sonra vatandaşlığa alınabileceği.
Özellikle iyi entegre olmuş kişiler sadece üç yıl sonra Alman vatandaşlığını alabilmelidir.
Kanun aynı zamanda birden fazla vatandaşlığı da mümkün kılmalıdır.
Ayrıca misafir işçi kuşağı olarak adlandırılan yaşlı göçmenlerin gelecekte yazılı bir Almanca sınavına girmelerine gerek kalmayacak.
Bakanlığın verilerine göre geçen yıl Almanya'da 168 bin 545 kişi Alman pasaportu için başvuruda bulundu. Bu rakam, bu ülkede en az on yıldır yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların yüzde 3,1'ine tekabül ediyor. Avrupa Birliği'nde vatandaşlığa kabul oranı yüzde 2,0, Almanya'da ise yalnızca yüzde 1,1.
Şablona göre, çifte pasaport Almanya'da uzun zamandan beri pratikte norm haline geldi: 2021'de vatandaşlığa alınan kişilerin yüzde 69'u en az bir başka vatandaşlığa sahip olacak.
Almanya'da hükümet, yeni vatandaşlık yasasında uzlaştı
Almanya'da koalisyon hükümeti yeni vatandaşlık yasası olarak bilinen ve Türkleri de yakından ilgilendiren vatandaşlığa kabul ve sınır dışı edilmeye ilişkin yasada değişiklik yapılması hakkında anlaşmaya vardı.
Anlaşma sağlandı: Türklere çifte vatandaşlığın önü açılacak
Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hür Demokratik Parti (FDP) ve Yeşiller'den oluşan hükümet üyeleri, yeni vatandaşlık yasası konusunda anlaşma sağladıklarını duyurdu.
Yasanın, ocak ayında Federal Mecliste görüşülmesi bekleniyor.
İlk görüşmesi 30 Kasım'da mecliste yapılan tasarının yasalaşması halinde, ülkede yaşayan T Tasarıda neler yer alıyor?
Tasarının yasalaşması halinde, daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına uygulanan çifte vatandaşlık hakkı, herkese yönelik genişletilecek ayrıca yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için gerekli şartlar da hafifletilecek.
Buna göre vatandaşlığa geçmek için istenen "yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla indirilecek.
Çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi, Almanya'daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıla düşebilecek.
Çifte vatandaşlığa imkan veren tasarıda, çoklu vatandaşlıklara da imkan tanınacak.
Aynı zamanda yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybedeceği yönündeki düzenleme de ortadan kalkacak.
Ebeveynlerden birinin 5 yıl Almanya'da yasal olarak ikamet etmesi durumunda ülkede doğan yabancı çocuklar Alman pasaportu alabilecek.
Ayrıca çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak çifte vatandaş olabilecek.
Tasarıda, İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974'e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990'a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyet'ine (Doğu Almanya) gelen "misafir işçiler" için de düzenleme yer alıyor.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)ürklere çifte vatandaşlığın önünü açılacak.
Güncellenme Tarihi : 21.12.2023 11:22