Sağlık
  • 15.3.2021 18:01

Almanya AstraZeneca aşısının kullanımını durdurdu

Almanya, AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu.

Bir çok Avrupa ülkesi tarafından ölümlere neden olduğu şüphesiyle durdurulan AstraZeneca aşısıyla ilgili Almanya'dan da flaş bir karar geldi. Almanya'nın Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğu bildirildi.

Öte yandan şu ana kadar Avusturya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Estonya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Norveç, İzlanda ve Hollanda AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı.

ENDONEZYA'DA ASKIYA ALDI

Endonezya, Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu.

Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin, yaptığı açıklamada, yan etkisine ilişkin inceleme sürecinin devam etmesi nedeniyle AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını belirtti.

Söz konusu aşının yan etkileri konusunda Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) araştırma sonuçlarını beklediklerini ifade eden Sadikin, şu ana kadar alınan AstraZeneca aşılarının henüz dağıtıma sunulmadığı bilgisini paylaştı.

Bu arada, 8 Mart’ta 1,1 milyon doz AstraZeneca aşısı temin eden Endonezya, AstraZeneca’dan toplam 50 milyon doz aşı almayı planlıyor.

Daha önce İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin, Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldığının farkında olduklarını, bu aşıya ilişkin incelemelerinin sürdüğünü kaydetmişti.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris de "AstraZeneca, kullanılan diğer aşılar gibi mükemmel bir aşıdır. Kullanılmaması için hiçbir neden yok. Ölümlerle ilgili verileri inceledik. Bugüne kadar aşılamadan kaynaklandığı kanıtlanmış bir ölüm olmadı." ifadesini kullanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 15.3.2021 18:06

İLGİLİ HABERLER