Gündem
  • 26.1.2006 00:07

ALMANYA'DA TÜRKÇE YASAĞI, PARTİLERDE TÜRK ADAY YASAĞINA DÖNÜŞTÜ

SEVİM ERCAN
BERLİN - Almanya'da 2 Türk'ün, üye olmak için Almanya Hür Demokratlar Partisi'ne (FDP) yaptıkları başvuruları Türk oldukları gerekçesi ile reddedildi.


Almanya'da Hür Demokrat Partisi'nin Reinikendorf teşkilatına üye olmak için başvuran Türk kökenli, Fikret Çaylak ve Hamit Candır'ın Türk olmalarından dolayı partiye alınmadıkları ortaya çıktı.

Reinikendorf teşkilatında görevli Gero Pischke de, 9 Ocak'ta yapılan yönetim kurulu toplantısında teşkilat başkanı Ulla Neidt in yabancı kökenlilerin partiye üyeliğine karşı çıktığını ve Türkiye kökenlilerin parti kararlarını etkilemeye çalıştığını iddia ettiğini söyledi. FDP nin Reinikendorf ilçe teşkilatına başvuran Yahudi kökenli Udo Hagemann, yine etnik kökeninden dolayı hakarete uğradığını açıkladı. Partinin yeni üyelerinden Udo Hagemann, bu gelişmeler karısında Reinikendorf yönetimine Şubat ayındaki seçimlerde güvensizlik dilekçesi sunacağını açıkladı.

Eleştirilerin odak noktasındaki isim Reinikendorf Teşkilat Başkanı Ulla Neidt ise kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Neidt, "Türk, Arap ve Yahudiler'i üye yapmayız ifadesini kullanmadığını belirtti. Öte yandan, Almanya'nın başkenti Berlin'de de bir okulda teneffüslerde çocukların kendi ana dillerinde konuşması yasaklanmıştı.


Ayrıca, Baden Württemberg eyaletinde, 2006'nın başından bu yana yürürlüğe giren Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Müslümanlar'a yönelik vicdan testi tüm göçmenlerin tepkisini çekti. Avrupa'da yaşayan Türkler basarili bir lobi çalışması içerisinde. 11 Şubat Cumartesi günü Stutgart'da "vicdan testini protesto mitingi" yapılacak.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10

İLGİLİ HABERLER