
ALPOGAN'IN ÇANTASINDA NE VAR?
MGK Genel Sekreteri Alpogan, ABD’ye şu mesajı götürdü: Nükleer İran bizi rahatsız eder. Ama vurmanıza destek olmayız.
Irak savaşı öncesinde ABD ile “at pazarlığı” na girmekle eleştirilen Türkiye, İran politikasını “pazarlıksız” netleştirdi. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, Türkiye’nin İran’la ilgili beklenen cevabını ABD’ye götürdü: “İstihbaratta işbirliğine evet, askeri harekâta hayır.”
Son aylarda İran sebebiyle adeta ABD’li üst düzey yetkililerin akınına uğrayan ve müttefikimizin taleplerini alan Türkiye’nin, Washington’a cevabını MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan götürdü. Alpogan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephan Hadley’in daveti üzerine ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde titiz bir hazırlık dönemi geçirdi. Alpogan Washington’a, İran konusunda, bütün kurumların üzerinde uzlaştığı devlet politikası ile birlikte gitti. ABD, Türkiye’den net cevaplar istemişti. Türkiye’nin cevaplarını ABD’ye iletecek isim olarak “hem askeri kanadın, hem hükümetin ortak görüşü” olduğunu vurgulamak üzere Alpogan seçildi.
IRAK TALİ KONU
Dışişleri Bakanı Rice ile de görüşen Alpogan’ın çantasında son derece kritik bilgiler yer alıyor. Havaalanları ve üslerle ilgili ABD taleplerine “evet” denmemesi prensip kararına bağlandı, ancak ABD’ye istihbarat desteği konusunda kapılar açıldı.
Alpogan’ın ABD ziyareti sırasında ABD yönetimi ile Irak’ı da konuştuğu öğrenildi. Kerkük’ün statüsü ile ilgili durum, Irak’taki seçim sonuçları ve yeni hükümet seçenekleri konusunda Türkiye’nin görüşlerini muhataplarına aktaran Alpogan, Irak’ın istikrarı ve toprak bütünlüğüne ilişkin Türkiye’nin hassasiyetini de vurguladı. Alpogan’ın, terör örgütü PKK ve Kuzey Irak’taki faaliyetlerini de görüşmelerde gündeme getirdiği ifade edildi.
İşte Türkiye’nin İran politikası
Alpogan’ın Türkiye’nin İran’a müdahale konusunda ABD’li muhataplarına aktaracağı görüşlerden bazıları şöyle:
- Türkiye, İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek amaçlı her türlü girişime, gerek ABD’nin çalışmaları ekseninde gerekse BM nezdindeki çalışmalara her türlü katkıyı yapmaya hazır.
- Ancak, bizden Türkiye’nin İran’la ilişkilerini zorlayacak ve Türk kamuoyunun psikolojik sınırlarını aşacak, özellikle güç kullanımı konseptine uygun bir tutum beklenmemelidir.
- CIA ve FBI Başkanları’nın istihbarat desteği talebini üzerinde düşünülebilir, tartışılabilir ve karşılanabilir bir talep olarak görüyoruz.
- İran’ın nükleer çalışmalarının engellenmesi konusunda ABD’ye “açık ve örtülü”, uluslararası toplumun çalışmaları için açık destek veririz.
- Türkiye, ABD ile İran arasındaki sorunların derinleşmemesi için bir arabulucu role de taliptir.
RICE, ALPOGAN’LA NİYE GÖRÜŞMEK İSTEDİ?
Programda olmamasına rağmen Rice’ın Alpogan ile görüşmek istemesi, ABD’nin önemli bir atağı olarak değerlendiriliyor. Kaynaklar, ABD yönetiminin Türkiye’nin İran ABD gerilimi çerçevesinde aldığı pozisyondan yeterince tatmin olmaması sebebiyle Rice’ın Alpogan ile bir araya geldiği görüşünü ifade ediyorlar. Rice’ın Alpogan ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin bu pozisyonunu biraz daha ABD’ye yakınlaştırma çabası içinde olacağına işaret ediliyor.
(bugün)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:11