Asayiş
  • 7.11.2006 16:52

ALTIN BORSASINA MALİ POLİS BASKINI: 9 GÖZALTI

İstanbul Altın Borsası çalışanlarından, aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.
      Cihan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre mali polis, Başbakanlık Teftiş Kurulu kararıyla, İstanbul Altın Borsası'na yönelik soruşturma başlattı.
      Sabah saatlerinde de Borsa'ya operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan 9 kişi, sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Öüdürlüğü'ne götürüldü.
      Operasyonun devam ettiği ve başka kişilerin de gözaltına alınabileceği belirtiliyor.
      Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde ifadelerine başvurulan İstanbul Altın Borsası eski Yönetim Kurulu üyesi İsmail Yanık’ın avukatı Hüseyin Karataş, basın mensuplarının soruları üzerine, şu an emniyette "görevi kötüye kullanmak suretiyle kamu kuruluşunu zarara uğratmak" suçlamasına ilişkin ifade alındığını bildirdi.
      Eski yönetim kurulu üyelerine yönlendirilen 3 suçlama olduğunu ifade eden Karataş, bunlardan birincisinin "altın borsasındaki değerlerin korunmasıyla ilgili bir sigorta ihalesi olduğunu" kaydetti.
      "Suçlamanın bu sigorta ihalesinde alınan tekliflerden en düşük teklif verene ihaleyi vermek yerine yüksek teklif veren şirkete en düşük tekliften daha aşağı yeni bir teklif alınmak suretiyle bir poliçe imzalanmasına ilişkin olduğunu" ifade eden Karataş, "Bu usulsüz diyorlar,hadise bu" dedi.
      Ortada bir zarar olmadığını savunan avukat Karataş, "Burası bir kamu kurumu değil ki. Kamu kurumu olup olmadığı zaten tartışmalı. Dolayısıyla bir kamu kurumu olup da kamu ihale yasasına tabi bir kurum söz konusu değil" şeklinde konuştu.
      İkinci suçlamanın ise "altın borsası başkan ve yardımcısının yurt dışı seyahatlerinde bir gün daha fazla kalıp harcırah almak suretiyle kamunun zarara uğratıldığı" iddiası olduğunu dile getiren Karataş, dosya içeriğinde parasal olarak sözü edilen rakamın 12 bin YTL olduğunu dile getirdi.
      Diğer suçlamanın da "bir işçinin işten atılmasının hukuka uygun olmadığıyla "ilgili olduğunu kaydeden Karataş, "(Hukuka uygun olmadığı için de bir tazminat ödenmesi zorunluluğu doğmuş, bu zorunluluk nedeniyle de kamu zarara uğratılmıştır) deniliyor" şeklinde konuştu.
      Karataş, adı geçen çalışanın ise daha sonra idare mahkemesinde dava açtığını ve göreve iade kararı verildiğini dile getirdi.
      Yanık’ın İstanbul Altın Borsasının eski yönetim kurulu üyesi olduğunu ve yönetim kurulu üyeliğinden geçen yıl ayrıldığını dile getiren Karataş, "Bize yönlendirilen suçlama elimdeki belgeyle sınırlı. Burada anlatılan konular, ifade talep edilen konuların tamamı hukuki boyutta. Yani bir cezai sorumluluğu doğurabilecek nitelikle görmüyorum şahsen. Bu benim kanaatim" dedi.
      Avukat Karataş, şu anda gözaltı durumunun söz konusu olmadığını, müvekkilinin ifade vermek üzere çağırıldığını kaydetti.
      İfade verenlerin bugün ya da yarın adliyeye çıkmasını beklediklerini söyleyen Karataş, bir gazetecinin "Tutuklama beklemiyorsunuz değil mi?" şeklindeki sorusunu, "Kesinlikle. Tamamen olay hukuki mahiyette. Cezai boyutu yok" diye yanıtladı.
      Karataş, bildiği kadarıyla 11 kişinin ifadesine başvurulduğunu, 4 kişinin de ifadeleri alınmak üzere emniyete davet edildiğini bildirdi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:33

İLGİLİ HABERLER