Ekonomi
  • 30.6.2010 12:06

ALTIN REKORU VATANDAŞLARI ZORLAYACAK

ANIL AYDIN - ASLAN DELİBAŞ/İZMİR

Ancak özel günlerin geleneksel takı törenlerinde altının bütçeyi zorlamaya başlaması ile çeyrek altının yerini gram altınlar almaya başladı. Çeyrek altının fiyatı 107 Türk Lirada seyrederken, gramlık altın değerine ise 65 Türk Lira değerinde fiyat biçildi. Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, piyasalarda altının yükselişte olmasını vatandaşları hayli zorlayacağına işaret etti.

Son zamanlarda altın fiyatlarında yükselişin göze çarpması bazı kuyumcuları ekonomik açıdan zorlamaya başladı. Çeyrek altını satamadıklarını belirten bazı kuyumcular müşterilerine alternatif olarak gram altın yada yarım gramlık altınları rağbet görmeye başladığını ifade ettiler. Altınların küresel piyasada fiyatlarının yükseliş ve düşüş yaşamasından ötürü oluşan güvensizlik nedeniyle saklandığını ifade eden kuyumcular; "Altın dün bin 262 onsu gördü. Bu ileriki günlerde yeni bir rekora çıkacağının
göstergesi olabilir. Altını alamayanların dışında altınlarını satmaya gelenlerde de azalma var. Bu altınların yastık altında saklandığını gösteriyor bize. Altın küresel piyasada sığınılacak en güvenli liman.

Çeyrek altın alamayan müşteriler için gramlık altınlar ürettik. Bunlar da 65 lira değerlerinde seyrediyor. Geçen yıl 250 Türk Lirası olan bir zinciri bu yıl 500 liraya almak bile güç. Bu kuyumcuların kapanmasına esnafın zarar görmesine sebep oluyor. Artık altın yerine para takmayı tercih ediyorlar.

Buda bizin işlerimizi etkiliyor" dediler.
Müşteriler ise "Artık altın yerine para takıyoruz. Altın gitgide yükseliyor. Düğünlerde gram altın yada para tercihimiz. Geçen yıl 250 Türk Liraya aldığımız bilezikler şimdi 460 Türk Liraya çıkmış durumda" dediler.

ALTINDA YENİ REKOR BEKLENİYOR

Kuyumcular, altının ons değerlerinin istikrarsızlık içinde olmasından dolayı altının yeni bir rekoru zorlayacağını ifade ettiler. Bunun sebebi olarak da altının piyasada en güvenli liman olması, savaş ve olası tehlikeli durumlarda harcanabilecek en kolay maddi eşya olarak görülüyor. Arz ve talepler doğrultusunda altının değerinin hangi seviyeye çıkacağını tahmin edemediklerini ifade eden Kuyumcu Ali Bayramoğlu; "Altın önümüzdeki günlerde yeni bir rekor seviyeye ulaşabilir. Bunun sebebi ise altının piyasada güven ortamı oluşturması ve yatırımcılarını sevindirmesidir. Tabi altının değeri yükseldikçe kuyumcuların işleri kötüye gidiyor. Birçok esnaf kepenk kapatıyor. Altın dün direnç noktası olarak bin 265 onsu gördü. Bugünde bin 237 ons civarında seyrediyor. Bu yükseliş ve artışlar yeni bir rekor denemesinin göstergesi olabilir" şeklinde konuştu.

PIRLANTAYA YÖNELİŞ VAR

İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Uça piyasada altın değerinin yüksek olmasından dolayı bir sakinliğin söz konusu olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Çeyrek altının değeri 107 Türk Lirası civarında seyrediyor. Vatandaşın alım gücü olmadığı içinde gramlık altınlara yöneliyor. Bu kuyumculuk piyasasını da derinden etkiliyor.Bunun dışında pırlantaya yöneliş var. Son birkaç aydır pırlanta satışları arttı. Daha estetik durması ve daha güvenli olmasından dolayı pırlanta tercih ediliyor.
Çünkü sokakta altın bilezik için birçok olumsuz olay meydana geliyor. Ama pırlanta yüzük taşının çok küçük olması sahte ya da gerçek pırlanta olduğunu anlamakta zorluyor."

"İRAN KRİZİ TEHLİKELİ" :

Güvensizlik ortamının altın değerini etkilediğini ifade eden İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Uça; " Piyasada güvensizlik ortamı var. Tabi bu güvensizlik güvene dönüşmedikçe fiyatlar düşmez. 2001 yılında Amerika'da İkiz Kulelerin sabotaj ile yıkılması buna bir örnek.Bunun üstüne Afganistan ve Irak savaşlarının olması yani dünyada terör rüzgarının esmesi insanları güvenli liman olan altına yöneltti. Tabi önümüzdeki günlerde İran krizi de çıkarsa bu fiyatlar çok daha artacaktır.

Amerika'daki küresel krizi'nde insanların altına yönelmesinde büyük etken oldu. Arap ülkelerinin de bankalar yerine altına yönelmesi altın fiyatlarının yükselmesinde büyük etkendir" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:22

İLGİLİ HABERLER