Dünya
  • 13.8.2022 12:46

Amerika Batı Trakya'daki Dedeağaç'tan çekildi.. Silahlarını götürüyor

Uzunluğu 290 metre! ABD silahlarını geri götürüyor

Yunan ordusuyla neredeyse her hafta tatbikat yapan ABD, Batı Trakya'daki Dedeağaç'tan devasa bir sevkiyata imza atmaya hazırlanıyor.

Türkiye'nin yeni nesil sondaj gemisini devreye almasıyla bütün gözler Doğu Akdeniz'e çevrilirken, Yunanistan'ın müttefiki ABD Batı Trakya'daki Dedeağaç'a dev bir gemi gönderdi. ABD'den resmen F-35 jetleri isteyen Atina yönetimi, Pentagon'un Türkiye'ye satmaya hazırlandığı F-16 savaş uçaklarını engellemek için Washington'da lobi savaşları yürütüyor.

Dahası, Temmuz ayında Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ndeki tören gözlerden kaçacak gibi değildi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalia, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Hava Kuvvetleri Komutanı Themistoklis Bourolias ve ABD'nin yeni Atina büyükelçisi George Tsounis Suda Üssü'ne gitti.

Kalabalık heyet Girit'te Yunanistan ve ABD savaş uçaklarının birlikte havalandığı 'Poseidon'un Öfkesi-22' tatbikatını izledi.

Yunanistan bayrağı önüne çekilen F-35 jetinin önünde poz verdiler, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye'nin adını anmadan meydan okudu:


"ABD ve Yunanistan yayılmacılığa karşı omuz omuza durmaktadır. ABD ile Yunanistan, ulusal egemenliğe ve toprak bütünlüğüne yönelik her türlü tehdidin karşısındadır. İki ülkenin savaş uçaklarının yanı sıra askerleri de Doğu Akdeniz'de son birkaç gündür uluslararası hukukun korunması için birlikte duruyorlar."


"Avrupa'da yalnızca sekiz ülkede F-35 savaş uçakları var. F-35'lerin caydırıcılığını göreceksiniz. Ayrıca, Yunanistan ile ABD ve diğer NATO müttefikleri arasında daha büyük müşterek çalışmayı hayata geçirdiğini göreceksiniz. ABD Doğu Akdeniz'de istikrar ve güvenliği destekliyor, bunu çok çok çok açık şekilde belirtmek istiyorum."

Neredeyse her gün Yunanistan'dan fotoğraf yayınlayan ABD ordusunun resmi internet sitesi, aynı günlerde Suda Üssü'nden kalkış yapan çok sayıda F-35'e yer verdi.

'F-35'ler Suda'da' başlıkları atan Yunan medyası, haberlerinde Girit Adası'ndaki üssün gelecekte F-35 jetlerine ev sahipliği yapacağını yazdı.

Ağustos ayına gelindiğinde ise, internet sitesinin kadrajına Suda Üssü'ne demirleyen USS Forrest Sherman savaş gemisi girdi. Benzer şekilde birçok fotoğraf yayınlandı.

DEDEAĞAÇ'A DEMİRLEYEN EN BÜYÜK GEMİ

Bugün itibarıyla Yunanistan'daki ABD askeri hareketliliğinin yeni adresi, Batı Trakya'daki Dedeağaç.Yunan To Vima gazetesi, 290 metre uzunluğundaki ABD gemisi USNS MENDONCA'nın Dedeağaç limanına yanaşan bugüne kadarki en büyük gemi olduğunu bildiriyor.

ABD donanmasına ait yaklaşık 35 bin tonluk lojistik gemisine, ABD'ye geri götürülecek ekipman ve araçlar yüklenecek. To Vima, Balkanlar ve Doğu Avrupa'da görevli ABD askerlerine ait teçhizat ve araçların USNS MENDONCA ile ABD'ye nakledileceğini aktardı. Haziran ayı sonunda Dedeağaç limanına yanaşan bir ABD gemisi, Yunan medyası tarafından 'En büyük askeri ekipman sevkiyatı' başlıklarıyla haberleştirilmişti. ARC Endurance isimli Amerikan gemisindeki yükleri boşaltmak bir hafta sürmüştü. Ancak To Vima, USNS MENDONCA'nın Haziran ayındaki gemiden neredeyse iki buçuk kat büyük bir operasyon olduğunu kaydediyor.

ABD'NİN YENİ ÜSSÜ: YUNANİSTAN

Türkiye, Temmuz 2020'de Akdeniz'e savaş gemilerinin eşlik ettiği araştırma gemisi gönderdi. Ankara'nın hamlesiyle çaresiz kalan Yunanistan, başta Fransa ve ABD olmak üzere Mısır, İsrail, Birle

Atina yönetimi, geride kalan iki yılda silahlanmaya milyarlarca euro harcadı. Yunanistan Fransa'dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın aldı, Paris ise geçtiğimiz Mart ayında başkent Atina'ya uçak gemisi Charles de Gaulle'ü yolladı.

Gerilimde açık şekilde Yunanistan'ın tarafını tutan ABD ise, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne uçak gemisi gönderdi. USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e açıldı.

 

Güncellenme Tarihi : 14.8.2022 00:51

İLGİLİ HABERLER