Amerika'da 18 eyalet Trump'a dava açtı

2 dk okuma
Amerika'da 18 eyalet Trump'a dava açtı

Hızlı Özet

California, New York ve New Jersey'in de aralarında bulunduğu 18 eyaletin savcısı, Trump'ın kararnamesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle San Francisco ve Washington DC Federal mahkemelerine başvurdu.

ABD'de 18 eyalet, Trump'ın doğumla vatandaşlık hakkını kaldıran kararına dava açtı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, yemin töreninin yapıldığı gün imzaladığı, ülkede doğan çocukların otomatik vatandaşlık almasını sağlayan düzenlemeyi kaldıran başkanlık kararnamesine karşı 18 Demokrat eyalet savcısı dava açtı.

California, New York ve New Jersey'in de aralarında bulunduğu 18 eyaletin savcısı, Trump'ın kararnamesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle San Francisco ve Washington DC Federal mahkemelerine başvurdu.

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, Trump, "yerleşik ve uzun süredir devam eden bir anayasal ilkeyi" ortadan kaldırmaya çalışmakla suçlanarak, "Başkanın anayasal bir değişikliği veya usulüne uygun yürürlüğe konulmuş bir yasayı yeniden yazma veya geçersiz kılma yetkisi yoktur." ifadesine yer verildi.

ABD'de her yıl yaklaşık 150 bin çocuğun vatandaş olmayan iki ebeveynden doğduğuna işaret edilen dilekçede, bu yürütme emriyle, bu çocukların vatandaşlıkla sağlanan temel hizmetler ve federal fonlardan mahrum bırakılacağı belirtildi.

New Jersey Başsavcısı Matthew Platkin, düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın, doğumla vatandaşlık hakkını tek taraflı sona erdirme girişiminin Anayasa'nın açık ihlali olduğunu kaydederek, "Bu ülkedeki başkanların geniş yetkileri var ancak kral değiller." diye konuştu.

Platkin, "Ülkemiz 150 yıldan uzun süredir aynı temel kuralı takip ediyor, bu ülkede doğan bebekler Amerikan vatandaşıdır. Bu kararname sadece yasaya bir saldırı değil, bu ulusun özüne de bir saldırıdır." dedi.

Dün yemin ederek göreve başlayan Trump'ın aynı gece Oval Ofis'te imzaladığı, ABD'de doğan çocukların otomatik vatandaşlık almasını sağlayan düzenlemeyi kaldıran başkanlık kararnamesi, ilk olarak Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tarafından bugün mahkemeye taşınmıştı.

Bu haber 971 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İsrail'de hükümeti Araplar belirleyecek
Gündem

İsrail'de hükümeti Araplar belirleyecek

Seçim anketleri çok az değişiklik olduğunu gösteriyor, partilerin aday listeleri kesinleştikten sonra da çıkmaz devam ediyor.

Habervitrini12009 Görüntüleme
Mansur Yavaş'tan Erdoğan'a sürpriz ziyaret
Gündem

Mansur Yavaş'tan Erdoğan'a sürpriz ziyaret

KülliyCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen sürpriz görüşme, siyaset gündeminde geniş yankı uyandırdı.e

Habervitrini11558 Görüntüleme
Non-Iron Gömleklerle Gün Boyu Özenli Bir Stil
Gündem

Non-Iron Gömleklerle Gün Boyu Özenli Bir Stil

Yoğun bir günün temposunda stil sahibi görünmenin yolu her zaman karmaşık kombinlerden geçmiyor. Özellikle iş hayatında, seyahatlerde veya gün içinde farklı planlar arasında geçiş yaparken pratik parçalar gardırobun en işlevsel üyelerine dönüşebiliyor. Non-Iron gömlekler de klasik gömlek stilini daha zahmetsiz bir kullanım anlayışıyla buluşturan seçeneklerden biri.

Habervitrini9993 Görüntüleme
Okan Karacan ile ilgili şoke eden iddia! Hırsızlık görüntüleri ortaya çıktı
Gündem

Okan Karacan ile ilgili şoke eden iddia! Hırsızlık görüntüleri ortaya çıktı

Ünlü tiyatro oyuncusu Okan Karacan’ın Şişli’deki bir etkinlikte masada bulunan dizüstü bilgisayarı alarak koltuğunun altına koyduğu anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Bilgisayarın sahibi karakola giderek şikâyetçi oldu. Gözaltına alınan Karacan, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Annesi ise oğlunun psikolojik rahatsızlığı bulunduğunu ve ilaçlarını düzenli kullanmadığını söyledi.

Habervitrini14040 Görüntüleme