Dünya
  • 20.4.2024 22:41

Amerika'dan İsrail'e 95 milyar dolarlık devasa askeri yardım.. Oylama sonucu şaşırttı

ABD Meclisi 95 milyar dolarlık İsrail yardım paketinin ilk dilimini çoğunluk oyu ile kabul etti.. Oylamadaki büyük fark dikkat çekti..

ABD Meclisi İsrail soykırımına 26,4 milyar dolar, Ukrayna savaşına 61 milyar dolar ayırdı…

Finansman paketinde işgal varlığına 26,4 milyar dolar, Iron Dome ve David's Sling füze savunma sistemleri için 4 milyar dolar ve Iron Beam savunma sistemi için 1,2 milyar dolar yardım tahsis ediliyor. Ek olarak, 4,4 milyar dolar "İsrail"e sağlanan askeri malzeme ve hizmetlerin ikmali için tahsis edilirken, 3,5 milyar dolar da Yabancı Askeri Finansman Programı aracılığıyla gelişmiş silah sistemleri ve diğer öğelerin satın alınması için ayrıldı. 

Ayrıca, kriz yaşayan nüfuslara acil gıda, barınma ve temel hizmetler de dahil olmak üzere 9,2 milyar dolarlık kamu yardımını da içeriyor. Aynı zamanda, ABD'nin diğer ülkelerde tuttuğu stoklardan "İsrail"e askeri donanım transferi konusunda da ilave esneklik sağlıyor.
Biden yönetimi, ek askeri teçhizatın yanı sıra Demir Kubbe de dahil olmak üzere hava savunma sistemlerini silahlandırma konusunda İsrail'e yardım etme amaçlı büyük hamlenin ilk adımını attı..

Cumhuriyetçilerin kontrolündeki ABD Temsilciler Meclisi, parti taraftarlarının sert itirazlarına rağmen, İsrail, Ukrayna ve Tayvan'a güvenlik yardımı sağlayan 95 milyar dolarlık yasa paketindeki bir dizi yasa tasarısının ilkini Cumartesi günü kabul etti.

Demokrat çoğunluklu Senato'nun benzer bir tedbiri kabul etmesinden bu yana iki aydan fazla zaman geçti ve Demokrat Başkan Joe Biden'dan üst düzey Senato Cumhuriyetçisi Mitch McConnell'a kadar ABD liderleri, güç durumdaki Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ı konuyu oylamaya sunmaya çağırıyor.

Geçen yıldan bu yana Kongre'ye Ukrayna'ya yapılacak ek yardımı onaylaması yönünde çağrıda bulunan Biden, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İsrail'in, Rusya'nın devam eden bombardımanı altında İran ve Ukrayna'dan eşi benzeri görülmemiş saldırılarla karşı karşıya olduğu bir zamanda bu çok acil bir zamanda geliyor."

İsrail yardımının 366-58 kabul edildiği Cumartesi günkü oylamada 37 Demokrat ve 21 Cumhuriyetçinin muhalefeti vardı.

Johnson bu hafta, 218-213'lük kırılgan çoğunluğunun katı üyelerinin görevden alma tehditlerini görmezden gelmeyi ve iki yıllık bir Rus işgaliyle mücadele etmeye çalışan Ukrayna için yaklaşık 60,84 milyar doları içeren tedbiri ileri sürmeyi seçti.

Alışılmadık dört yasa tasarısı paketi aynı zamanda İsrail için fon, Tayvan ve Hint-Pasifik'teki müttefikler için güvenlik yardımını ve yaptırımları, Çin'e ait sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanması tehdidini ve ele geçirilen Rus varlıklarının potansiyel transferini içeren bir tedbiri de içeriyor. Ukrayna'ya.

TikTok'a yeni sınırlamalar getiren yasa tasarısı, Cumartesi günü kabul edilen dört yasa tasarısından ilkiydi.

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, "Dünya Kongre'nin ne yaptığını izliyor" dedi. "Bu yasayı geçirmek, çok önemli bir anda Amerikan liderliğinin gücü hakkında güçlü bir mesaj gönderecektir. Yönetim, Kongre'nin her iki meclisini de bu ek finansman paketini hızla başkanın masasına göndermeye çağırıyor."

Cuma günü Meclis'te 316-94'lük iki partili çoğunluk, tasarının oylamaya sunulması yönünde oy kullandı ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, senatörlere, tasarının beklendiği gibi Meclis'ten geçmesi durumunda hafta sonu çalışmaya hazır olmalarını söyledi.

Johnson Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, "Bu mükemmel bir yasa değil; Cumhuriyetçiler hem Temsilciler Meclisi'nden, hem Senato'dan hem de Beyaz Saray'dan sorumlu olsaydı yazacağımız yasa değil." dedi. "Bu, bu koşullar altında, bu gerçekten önemli yükümlülükleri yerine getirmek için alabileceğimiz mümkün olan en iyi ürün."

Bazı katı Cumhuriyetçiler Ukrayna'ya daha fazla yardım yapılmasına güçlü bir şekilde karşı olduklarını dile getirirken, bazıları artan 34 trilyon dolarlık ulusal borcu göz önüne alındığında ABD'nin bu yardımı karşılayamayacağını savundu. Ekim ayında selefi Kevin McCarthy'nin parti yanlıları tarafından görevden alınmasının ardından başkan olan Johnson'ı görevden alma tehdidini defalarca dile getirdiler.

Güncellenme Tarihi : 21.4.2024 00:09

İLGİLİ HABERLER