Dünya
  • 16.5.2004 02:52

AMERİKAN ASKERLERİ HAZRETİ ALİ'NİN TÜRBESİNİ VURDU, ŞİİLER AYAKLANDI

Irak’ta Şiiler ile Amerikalılar arasındaki çatışmalar, Necef ve Kerbela’daki kutsal mekanlara dayandı. Necef’teki Hz Ali Türbesi’nin kubbesi dört yerinden isabet aldı. Amerikalılar, ‘Biz yapmadık’ derken, Şiiler ise Amerikalıları suçluyor.

IRAK’ta Şii lider Mukteda el Sadr’a bağlı milislerle ABD birlikleri arasındaki şiddetli çatışmalar, Necef ve Kerbela’daki kutsal mekanlara dayandı. Necef’teki Hz Ali Türbesi çatışmalarda isabet alınca, Amerikalılar ile Şiiler birbirini suçladı. Çatışmaların kutsal mekanlara sıçraması, Irak’taki Şiilerin öfkesine neden oluyor.

Necef’e giren tank ve helikopterler desteğindeki Amerikan birlikleriyle, kenti kontrollerinde tutan El Sadr milisleri arasında, sokak sokak şiddetli çatışmalar meydana geliyor. Kentten patlama sesleri ve dumanlar yükselirken, isabet alan Hz.Ali’nin altın kubbesinde dört tane delik açıldı.

Türbenin isabet almasının, dünyadaki tüm Şiilerin öfkesine neden olabileceği ve Irak’taki isyanı daha da körüklüyerek, askerlerinin daha da zor durumlara düşeceğinden endişe eden ABD ordusu, olaydan Şii lider El Sadr’ı sorumlu tuttu.

ABD: BİZ YAPMADIK

Nitekim, Amerikan ordu sözcüsü Tuğgeneral Mark Kimmitt, ‘Kesinlikle biz yapmadık, biz Şiilerin kırmızı çizgilerine uyuyoruz’ dedi. Kimmitt, uydu fotoğrafları üzerinde bulundukları yeri göstererek, sadece kuzeye doğru ateş açtıklarını belirtti ve ‘Gidin Mukteda’ya sorun türbedeki delikleri kimin açtığını. Size koalisyon güçleri diyeceğinden eminim. Ancak dikkatli baktığınızda koalisyon güçlerinin kuzeye doğru giden ve sonra yön değiştirip güneye yönelen bir mühimmatının olmadığını anlayacaksınız’ diye konuştu.

El Sadr yanlıları ise, türbenin Amerikan ateşinde isabet aldığını ifade ediyorlar. Çatışmalarda 10 milis ölürken, ABD askerleri Küfe ile Necef arasındaki yolu ulaşıma kapattı.

KERBELA

Şiilerce kutsal sayılan bir diğer kent olan Kerbela’da da El Sadr milisleriyle ABD birlikleri arasındaki şiddetli çatışmalar sürerken, kutsal mekanlar da çatışmalardan nasibini alıyor.

Amerikan keskin nişancıları Hz.Hüseyin ve İmam Abbas türbeleri çevresindeki yapıların çatılarına mevzilenerek çevreyi denetim altına almaya çalıştı. Amerikan savaş helikopterleri de, El Sadr’ın Kerbela’daki çalışma binasına top ateşi açtı.  

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:13

İLGİLİ HABERLER