LONDRA -Guardian, ''Amerikan askerleri yeni işkence iddialarıyla karşı karşıya'' başlıklı haberinde, Irak'ta görev yapan Amerikan birliklerinin, Ebu Garip Cezaevi ve Basra'dan sonra şimdi de kuzeydeki Musul'da Iraklı tutuklulara işkence yapmakla suçlandığını yazdı.
Habere göre, Amerikalıların tutukluları soyup dövdüğü, cinsel taciz tehdidinde bulunduğu ve yüksek volümlü Batı müziği dinlettiği öne sürürken; haberinde Irak'taki Amerikalı yetkililerden henüz iddialarla ilgili bir açıklama gelmediğini belirtti.
Liberation gazetesi ise, Amerikan ordusunun Irak'ta hem Şii hem de Sünni isyancılara karşı iki cephede birden yürüttüğü ve durulacağına, giderek hız kazanan çatışmalara değindi.
Gazete, ''Hem Iraklılar hem de koalisyon güçleri için Irak'taki 'barış,' savaştan daha fazla insan öldürdü'' başlıklı haberinde, ''Koalisyonun sürdürmekte olduğu saldırıların istikrarı sağlamakta başarılı olduğuna dair herhangi bir kanıt yok. Siyasi süreç de kilitlenmiş durumda'' ifadelerine yer verdi.
Rusya'da yayımlanan Novoye İzvestiya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Beslan'daki rehine eylemine yanıt olarak açıkladığı reform planlarını, Başkan Bush'un 11 Eylül saldırılarına verdiği tepkiyle karşılaştırdı.
Gazete, Putin'in, ''Gelecekte yerel cumhuriyet ve bölge valilerinin seçim yerine merkezden atanmalarını istemiş; ayrıca meclisin alt kanadı Duma'daki milletvekillerinin, sadece parti listelerinden aday gösterilmesi gerektiğini söylemişti'' ifadelerine yer verdi.
Gazete, ''Amerikan başkanı ülkesinin istihbarat örgütleriyle güvenlik ağını daha etkili hale getirmenin önemini vurguladı. Ama aklına Kongre'nin üyelerinin doğru yöntemlerle seçilip seçilmediğine bakmak gelmedi. 11 Eylül terör saldırıları yüzünden siyasi ve idari reformlara gitmeyi düşünmedi bile'' şeklinde yorumladı.
Moskovski Komsomolets, ''Yerel cumhuriyet ve bölge liderlerinin merkezden atanması fayda sağlamayacak'' başlıklı haberinde, ''Son günlerdeki üzücü olaylar gösterdi ki, kağıt üzerinde seçilmiş görünseler de, gerçekte Kremlin tarafından atanmış olan liderler duruma müdahaleden aciz kaldı'' diye yazdı.
Avrupa'nın diğer ülkelerinde yayımlanan gazeteler de Putin'in reform planlarını endişeyle karşılıyor. Alman Tageszeitung, eğer hayata geçirilirlerse bu değişimlerin ''Rusya'da 20 yıl önce başlayan modernleşme sürecinin sonu olacağını'' yazdı.
Pravda ise, ''Putin gerçekten de otoriter bir yönetim tarzıyla ülkesini kurtarıyor olabilir. Ama kurtardığı Rusya, Sovyet bir Rusya olacaktır'' ifadelerine yer verdi.
Daily Telegraph, Brüksel'de dün açılan bir sergiden söz ederken, Avrupa Konseyi'nin finanse ettiği bu sergi, birliğin geleceği konusunda tahminlerde bulundu.
Gazete haberinde, ''Avrupa'nın amaçları konusunda alışılmadık dürüstlükte'' başlıklı haberinde, '''Roma İmparatorluğu geri geliyor' başlığı altındaki bölümde Avrupa Birliği'nin önümüzdeki 30 yıl içinde 50 ülkeyi kapsayacağı ve adını sadece 'The Union/Birlik' olarak değiştireceği öne sürülüyor. 2010 yılına kadar Çin ile Hindistan'ın döviz rezervlerini euro'ya çevirerek dev bütçe açığı yüzünden Amerika'yı cezalandıracağı söyleniyor. ABD ise 'sözünü istediği hemen her yerde zor kullanarak ya da rüşvet vererek geçirebilen ama sırtını döner dönmez gücü azalan yalnız bir süpergüç' olarak tanımlanıyor'' ifadelerini kullandı
Daily Telegraph, bu görüşlerin birliğin resmi politikası olmadığını ama kurumlarının koridorları ve kantinlerinde hemen her gün ifade edilen fikirleri yansıttığını belirtti.
Guardian da ''Protestocular sarayın güvenliğini darmadağın etti'' başlıklı haberinde, Hollywood'un hayali kahramanlarından Batman'ın kostümünü giymiş bir adamın Londra'daki Buckingham Sarayı'nda yaptığı protestoya yer verdi.
Haberde, göstericilerin, sarayın birinci katının duvarındaki bir çıkıntıya rahatça yaslandığını çok sayıda polis memurunun ise olayı uzaktan izlemekle yetindiğini yazdı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:55