Gündem
  • 27.11.2023 12:35

Amerikan paralı askerleri Gazze'de İsrail'in yanında savaşıyor

Videolar ve görüntüler, Gazze Şeridi'nde İleri Gözlem Grubuna (FOG) bağlı Amerikalı paralı askerlerin varlığını gösteriyor ve bildirildiğine göre İsrail ordusunun yanında savaşıyor.

Çeşitli medya kuruluşları tarafından internette yayınlanan video klipler ve görüntüler, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun yanında savaştığı bildirilen Amerikan paralı askerlerinin varlığına işaret ediyor. 

 İleri Gözlem Grubu'ndan (FOG) Amerikalı paralı askerler, grubun işgal altındaki Filistin toprakları Be'eri ve diğer bölgelerde yakalanmış gibi görünen görüntüleri yayınlamasıyla savaşa karışmış gibi görünüyor  .

El Cezire'nin araştırması   ABD'li paralı askerlerin bölgede olduğu iddiasını  destekledi .

FOG, sosyal medya hesaplarında kendilerini Filistin'de silahlar ve savaş teçhizatı içinde gösteren bir dizi fotoğraf ve hikaye yayınlamıştı. 

BM raportörü 'Filistinli lobi gruplarının' Avustralya gezisini finanse ettiği yönündeki iddiaları çürüttü 

Üniformalarında Amerikan bayrağı taşıyan paralı askerlerin amatör sosyal medya hesapları, Gazze sınırında konuşlandıklarını belirtiyor. 

Ukrayna savaşının ön saflarına yaptığı seyahatlerle ünlenen grup, aynı zamanda kendisini askeri yaşam tarzı markası olarak da markalaştırdı. 

FOG, sosyal medya kanallarında ve web sitesinde   eğitim videoları aracılığıyla ekipmanlarının  tanıtımını yaptı.

 FOG'un kurucusu ABD'li paralı asker ve eski ABD'li paraşütçü Derrick Bales'tir . Bales, organizasyonunun diğer üyeleriyle birlikte "oradaki yerel savaşçılarla bağlantı kurmak ve çatışmanın fotoğraf ve videolarını çekmek" için Ukrayna'yı gezmiştir.  . 

Sosyal medyada diğer hesaplar Bales'in İsrail savaşına dahil olduğuna dikkat çekti. 

Kendisini "Yarı Zamanlı Silahlar ve Çatışmalar araştırmacısı" olarak tanımlayan War Noir adlı bir hesap,   İsrail kuvvetleri tarafından verilen M4 Komando model karabinalar ve İsrail yapımı M26A2 el bombalarıyla FOB'un resimlerini yayınladı .

Ancak herhangi bir çatışmaya doğrudan dahil olup olmadıkları veya İsrail güçleriyle koordineli hareket edip etmedikleri henüz bilinmiyor. 

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, ABD'nin Gazze'ye askeri birlik yerleştirme niyetinde olmadığını dile getirdi.

Kirby bu ayın başlarında yaptığı açıklamada , "ABD askeri birliklerini ne şimdi ne de gelecekte Gazze'ye yerleştirmeye yönelik bir plan ya da niyet yok" dedi .

Ancak ABD,   Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırıdan bu yana Ortadoğu'ya binlerce asker konuşlandırdı ancak askeri üslerini ve hatta konuşlandırmaya ev sahipliği yapan ülkeleri açıklamayı reddetti.

Amerika'nın Gazze'deki savaşa ilişkin tutumuna ilişkin tartışmalar artarken Beyaz Saray, ülkenin İsrail'e yalnızca askeri tavsiye, teçhizat ve diplomatik destek sağladığını belirterek, ülkenin savaşa katılımını küçümsemeye devam etti.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris geçen ay verdiği bir röportajda , "İsrail'e ya da Gazze'ye savaş birlikleri göndermeye kesinlikle niyetimiz ya da planımız yok"  dedi .

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, serbest bırakılan esirin ABD-İsrail vatandaşı 4 yaşındaki Abigail Edan adlı kız çocuğu olduğunu aktardı. Biden, yönetiminin amacının Gazze Şeridi’nde çatışmalara verilen arayı esirlerin güvenli bir şekilde serbest bırakılması ve bölgedeki sivillere kritik yardımların ulaştırılması için uzatmak olduğunu belirtti.

İnsani aranın tam olarak uygulanması için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile temas halinde olmaya devam edeceklerini aktaran Biden, “Haftalardır çatışmalara ara verilmesini iki amaç için savunuyorum. Gazze'deki sivillere ulaşan yardımı arttırmak ve rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak” ifadelerini kullandı.

Biden, daha çok ABD’li rehinenin serbest bırakılmasını beklediğini açıkladı.

Güncellenme Tarihi : 27.11.2023 12:48

İLGİLİ HABERLER