Gündem
  • 28.11.2024 09:32

Amerika'nın S-400 inadını kırdık.. Tehditte kullanabilirsiniz

Türkiye ABD'yi ikna etti, S-400'ü savaşta kullanma izni aldı

Son raporlara göre Türkiye artık S-400 hava savunma sistemlerini sadece 12 saat içinde muharebe modunda konuşlandırmaya hazır. Bu, ABD-Türkiye ilişkilerinde önemli bir değişimin ardından geldi; Washington artık Türkiye'nin yıllar önce Rusya'dan edindiği dört S-400 bataryasının operasyonel hazırlığına itiraz etmiyor.

S-400 konusu iki ülke arasında uzun süredir anlaşmazlık konusu olmuştu. ABD, daha önce Ankara'nın Rus yapımı sistemi satın alması nedeniyle Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı.

Ancak, 26 Kasım'da BulgarianMilitary.com, Türkiye'nin halihazırda üretilmiş olan altı Türk yapımı F-35 jetini satın alma teklifinde bulunduğunu bildirdi . Anlaşma artık yürürlüğe girdiğinden, ABD Türkiye'nin S-400 kullanımına yönelik itirazlarını ortadan kaldırdı.

Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler, "ABD'nin artık Türkiye'nin S-400'ü kullanmasına itirazı yok" dedi. "S-400 hava savunma sistemi Türkiye'de 12 saat içinde muharebe modunda konuşlandırılabilir" diye ekledi.

Türkiye'ye yönelik bu yumuşama tonu sadece ABD ile sınırlı değil. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, yakın zamanda Türk KAAN savaş uçağının arkasındaki Türk havacılık ve savunma şirketi TUSAŞ'ı ziyaret etti ve Türk Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ağırlandı.

Aynı zamanlarda, eski ABD Albayı Rich Outzen, "Türk savunma sanayisi NATO ve Avrupa'nın Rusya'ya karşı caydırıcılığını yeniden inşa etmesine yardımcı olmak için çok şey yapabilir" dedi. Ekonomist Timothy Ash , "Avrupa, Türkiye karşıtı önyargılarını bir kenara bırakmalı" diyerek bu duyguyu tekrarladı .

Bu gelişmeler, Türkiye'nin Almanya'dan 40 adet Eurofighter Typhoon uçağı satın alma onayını almasının hemen ardından geldi. Bu karar, Türk Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından TV100'de yayınlanan bir televizyon röportajında ​​doğrulandı.

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alması, ülkenin ulusal güvenlik stratejisinin görünümünü önemli ölçüde değiştirdi.

Türkiye açısından S-400, sadece hava savunma kabiliyetlerini güçlendirecek kritik bir varlık olarak değil, aynı zamanda NATO'nun savunma altyapısına, özellikle ABD yapımı Patriot füze savunma sistemlerine olan bağımlılığı azaltmanın bir yolu olarak da görülüyor.

S-400 sisteminin, Türkiye'nin uçaklar, füzeler ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere çeşitli hava tehditlerine karşı savunma yeteneğini artırmada önemli bir rol oynaması bekleniyor. Patriot sistemine göre seçilmesindeki temel faktörlerden biri, teknolojik üstünlüğü ve daha uzun menzillerde daha geniş bir tehdit yelpazesini hedefleme yeteneğiydi.

S-400'ün 400 kilometreye kadar mesafedeki hedeflere müdahale etme yeteneği, birden fazla çatışma bölgesine komşu olan Türkiye'nin coğrafi konumunda kritik bir avantaj olarak görülüyor. Savunma Bakanı Hulusi Akar da dahil olmak üzere Türk askeri yetkilileri, Türkiye'nin zaman zaman Türkiye ile jeopolitik gerginliklerden etkilenen NATO'nun karar alma sürecinden bağımsız olarak hava sahasını korumasına izin verecek bir sistem edinmenin önemini defalarca vurguladılar.

Türkiye'nin edindiği dört S-400 bataryası stratejik öneme sahip ve katmanlı bir hava savunma sistemi oluşturmak için ülkenin çeşitli bölgelerine konuşlandırılacak. Türk savunma uzmanlarına göre, S-400 muhtemelen bölgesel rakiplerle devam eden çatışmalar ve gerginlikler nedeniyle hava saldırıları, insansız hava araçları ve füzelerden kaynaklanan tehdidin yüksek olduğu Suriye ile güneydoğu sınırına konuşlandırılacak.

Güncellenme Tarihi : 29.11.2024 16:32

İLGİLİ HABERLER