Ekonomi
  • 27.1.2006 14:01

"AMERİKA'NIN TÜRKİYE'DE ÜS KULLANMASI DURUMUNDA, İRAN BİZİM DOĞALGAZIMIZI KESSE NE YAPARIZ?"

MÜGE TUTCALI
ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ABD'nin İran'a saldırması durumunda, üslerini kullandırdığı için İran ve Rusya'nın Türkiye'ye verdiği doğalgazı kesmesinin büyük sıkıntı oluşturacağını anlatarak, en kısa zamanda yerli kaynaklara yönelinmesi gerektiğini vurguladı. Aygün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, Türk sanayicisine 9.2 centen satılan elektriğin Kuzey Irak'a kaç centten satıldığı sorarak, "Acaba 4 centlik elektriği, Kuzey Irak'ta Kandil Dağı'ndaki PKK da kullanıyor mu?" diye sordu.
Başkan Aygün, bugün tavuk toptancıları temsilcileriyle bir basın toplantısı düzenledi. Aygün, burada gazetecilerin Türkiye'deki doğalgaz sıkıntısıyla ilgili sorularına karşılık, "İşte burada Türkiye'nin çarpık yapısını bir kez daha görüyoruz. Hiçbir gelişmiş ülke enerjisini, elektriğini dışa bağımlı hale getirmez. Türkiye maalesef uygulanan yanlış politikalar sonucu doğalgaza bağımlı hale getirildi" şeklinde konuştu.
Aygün, ABD'nin İran'a saldıracağının söylendiğini de belirterek, "Amerika'nın Türkiye'de üs kullanması durumunda, İran bizim doğalgazımızı kesse ne yaparız? 3 gün sonra Rusya Amerika'nın İran'a saldırması konusunda 'Sen üslerini kullandırırsan doğalgazını keserim' derse ne yaparız? Türkiye'nin bir B planı yok" açıklamasında bulundu.
Türkiye'de elektrik enerjisinin yüzde 45'nin doğalgazdan üretildiğini de hatırlatan Aygün, "Vanayı kapattığın zaman, Türkiye'nin yarısı karanlıkta demektir. Türkiye'nin yarısının karanlıkta olması demek, Türkiye'nin sanayisinin yüzde 50 küçülmesi demek. Türkiye 2001'de 9.4 ufalma yaşadı. O günkü krizleri, o günkü esnaf eylemlerini, o günkü yürüyüşleri hepiniz hatırlıyorsunuz. Eğer böyle bir kırılma olursa, maalesef Türkiye ekonomisi bir daha kolay kolay ayağa kalkmaz" dedi.
Bu krizin bir öncü deprem olduğunu ifade eden Aygün, "Türkiye'nin bugünden tezi yok hem ısınma enerjisinde, hem de elektrik enerjisinde, yerli kaynağa ve çok çeşitli kaynağa yönelmesi lazım. Yani rüzgar, güneş, su, kömür enerjisi gibi enerjisini çeşitlendirmesi lazım. Her an bu tehlike var başımızda. 3 gün sora Rusya nasıl Ukrayna'ya 40 dolardan sattığı gazı 260 dolara çıkardı ise ki burada basının atladığı bir konu vardı. Biz 230 dolardan Rusya'ya para öderken, Ukrayna 40 dolardan ödüyordu. 'Acaba neden biz bu gazı 40 dolardan almadık?' diye düşünmek lazım. Rusya ile Ukrayna çatıştı, 260 dolara çıktı" diye konuştu.
Rusya'nın gazı 350 dolara çıkarmayacağını kimsenin bilmeyeceğini belirten Aygün, "Anlaşmalar niçin yapılır, anlaşmalar bozulmak için yapılır. Hiçbir anlaşma da devam etmemiştir. Anlaşmalar devam etmiş olsaydı, milattan önceki anlaşmalar şimdi yürürlükte olurdu. İstediğin kadar anlaşman olsun, Türkiye'yi bu karda kışta kıyamette elektriksiz ve ısısız bırakırsan, sen 1 yıl sonra istediğin kadar tahkime git, bunların hepsi hava civadır. Türkiye bir daha toparlanamaz. İvedilikle Türkiye'nin bundan ders çıkarıp, kesinlikle yerli kaynağa yönelmesi lazım. Çünkü bütün bağımsız ülkeler bunu yapıyor" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin bir kömür cenneti olduğunu da sözlerine ekleyen Aygün, 200 yıl yetecek kömür rezervi olduğunu söyledi. Aygün, kömürden 2.5-3 cente, sudan 1 centin altında üretilen elektriğin doğalgazdan 14-15 dolara üretildiğini belirterek, "Sanayiciler, tüccarlar elektriğin kilowattsaatini 9.2 cente kullanıyor. Ama Türkiye bu elektriğini Türk müteşebbislere 9.2 cente satarken, Irak'a 4-4.5 centten enerji ihraç ettiğini duyduk. Kuzey Irak'ta da sanayici, tüccar var. Niye oradaki tüccar sanayici bizim 9 cente kullandığımız elektriği bizim yarı fiyatımıza kullanıyor? Acaba 4 centlik elektriği Kuzey Irak'ta Kandil Dağı'ndaki PKK da kullanıyor mu?"

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10

İLGİLİ HABERLER