
ANAYASA GÖRÜŞMELERİNDE EN BÜYÜK MUHALEFET KAMER GENÇ!..
TBMM - TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 5. maddesi 70 ret oyuna karşı 335 oyla kabul edildi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 70 ret oyu kullanıldı; 1 milletvekili çekimser kaldı, 2 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.
Teklifin 5. maddesiyle, Anayasanın ''Sendika Kurma Hakkı'' başlıklı 51. maddesinde değişiklik yapılıyor. Böylece, bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor.
Birinci turda, 5. maddenin gizli oylamasına 405 milletvekili katılmış; oylamada 333 kabul, 70 ret oyu kullanılmış; 1 milletvekili çekimser kalmış ve 1 oy da geçersiz sayılmıştı.
GENÇ İLE ŞAHİN TARTIŞTI
Madde ile ilgili önergelerin görüşmelerine geçilmeden önce Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in önergelerle ilgili uygulamasının yanlış olduğunu öne sürdü. Yaklaşık 50 önergenin verildiğini, Şahin'in bunlardan kurayla belirlenen 7 tanesini okutup işleme aldığını belirten Genç, tüm önergelerin okutulması gerektiğini savundu. Genç, bu sırada kendisine sözlü müdahalede bulunan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile tartıştı.
Genç, Şahin'den tutumu konusunda usul tartışması açmasını istedi. Şahin ise İçtüzüğe göre uygulama yaptığını belirtti. Genç'in itirazlarını sürdürmesi üzerine, Şahin, ''Şu andaki davranışlarınız normal değil. Doğru yapıyoruz. Her aklına esen Başkanın tutumu hakkında usul tartışması isteyemez. Siz de Meclis Başkanvekilliği yaptınız. Sizin de uygulamanız böyleydi. Oturun yerinize'' diye konuştu.
TBMM İdare Amiri Hüsrev Kutlu, tartışmaya devam eden Genç'in yanına gelerek yerine oturmasını istedi. Yerine oturmayan Genç ile Kutlu da bir süre tartıştı. Genç, daha sonra Şahin'e ''Yönetiminize protesto ediyorum'' diyerek yerine geçti.
4. MADDE 338 OYLA
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 4. maddesi 69 ret oyuna karşı 338 oyla kabul edildi.
Teklifin 4. maddesiyle, Anayasanın ''Ailenin Korunması'' başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapıyor. Başlığı, ''Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları'' şeklinde değiştirilen maddeye çocukların korunması konusunda hüküm ekleniyor. Maddeye eklenen hüküm şöyle:
''Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır.''
3. MADDE 335 OYLA
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 3. maddesi üzerindeki görüşmeler de tamamlandı. Görüşmelerden sonra yapılan gizli oylamada, 71 ret oyuna karşın 335 oy alan teklif kabul edildi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 71 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.
Bu düzenlemeyle Anayasanın ''Seyahat Hürriyeti'' başlıklı 23. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, ''vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek.''
2. MADDE 334 OYLA
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 2. maddesi de 72 ret oyuna karşın 334 oyla kabul edildi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 334 kabul, 72 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili de çekimser kaldı.
Maddeyle, Anayasanın ''Özel Hayatın Gizliliği'' başlıklı 20. maddesine, ''Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir'' hükmü ekleniyor.
1. MADDE 332 OYLA
TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliğinin 2. tur görüşmelerinde, teklifin 1. maddesi yapılan gizli oylamada 332 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, AK Parti'nin Anayasa'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin ikinci tur görüşmeleri sürüyor. Teklifin 1. maddesi için yapılan gizli oylamada 332 oyla kabul edildi. 408 milletvekilinin katıldığı oylamada, 75 ret, 1 de çekimser oy kullanıldı. Boş ve geçersiz oy çıkmadı.
Teklifin 1. maddesinde, Anayasa'nın ''Kanun Önünde Eşitlik'' başlıklı 10. maddesinde değişiklik yapılıyor. Maddenin, ''Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür'' şeklindeki 2. fıkrasına, ''Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz'' ibaresi ekleniyor.
6.MADDE GÖRÜŞÜLÜYOR
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin 6. maddesi üzerindeki görüşmelere başlandı.
Teklifin 6. maddesi ile Anayasanın 53. maddesinin kenar başlığı ''Toplu İş Sözleşmesi ve Toplu Sözleşme'' şeklinde değiştiriliyor. Buna göre, memurlar ve diğer kamu görevlileri toplu sözleşme hakkına sahip olacak.