Gündem
  • 25.4.2008 10:44

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI HAŞİM KILIÇ'TAN 'İÇERİYE' VE 'DIŞARIYA' MESAJ...

Anayasa Mahkemesi'nin 46'ıncı kuruluş yıldönümü dolayısıyla yapılan tören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla başladı.

Anayasa Mahkemesi'nde yapılan törene Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu da katıldı.

Törene CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın katılmaması dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer konukları kapıda karşıladı.

Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği tören saygı duruyu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Başkan Kılıç'ın konuşmasıyla başladı.

Toplantının açılış konuşmasını Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yaptı. Kılıç'ın konuşmasından notlar:

YENİ ANAYASA KABUL EDİLMELİ

— Olağanüstü dönemlerde yapılan Anayasalar tepkiyle oluşturuldu.

— Katı dogmalardan arınmış bir Anayasa özlemi var.

— Özgürlükçü toplum isteği yükselen bir değer oldu.

— Anayasalar devletlerin temel yetki ve organlarını ve bireylerin hak ve özgürlüklerini tanımlayan temel bilgidir. Düşünce inanç ve kültür farklarını gözetmeyen demokratik olmalıdır.

— Değişim hızla siyasal yapıyı da etkilemekte ve zorlamaktadır.

— Özgürlükçü bir yapıya gitmezse siyasal yapı dönüşüme cevap veremez

— Yeni Anayasa müzakereci bir ortamda hazırlanıp kabul edilmeli.

— Mahkemeye gelen bazı davalar nedeniyle yoğun tartışmalar çıktı ve son bir yılda siyaset ve hukuk ilişkisi hassaslaştı.

YARGI TAMAMEN BAĞIMSIZ OLMALI

— Yargı kararları da tartışılabilir. Ancak yargı kararlarının eleştirisi hakarete varırsa sonu çatışmadır. Anayasa Mahkemesi’ne içerden ve dışarıdan etkileme girişimleri büyük bir talihsizliktir.

— Güçler ayrılığı sürecinde bazı güçlerin etkinlik alanını genişletme çabası her türlü sorunun en belirgin sebebidir. Kaynağını Anayasa’dan almadığı bir gücü kullandığı sürece bu tartışma devam edecektir.

— Yargı sadece kendi içinde işlevsel bir denetime sahiptir. Hukukun üstünlüğü yargıcın üstünlüğü anlamına gelmez. Yargı belli bir dereceye kadar değil. Tamamen tarafsız olmalıdır.

— Yargıçları hangi cumhurbaşkanının seçtiği gazetelerde yayınlanarak kategorik değerlendirmeler yapılması yanlış. Görüntüler yayınlanarak hedef haline getiriliyorlar.

SONUN BAŞLANGICI

— Demokrasilerde karar alma sürecinde belirleyicidir. Ancak çoğunluğun mutlak yönetimi anlamına gelmemektedir. İktidar yozlaştırır mutlak iktidar daha da yozlaştırır. Demokrasilerde çoğunluğun mutlak iktidarı da sınırlandırılabilir.

— Hukuk keyfi yönetimlere karşı bireylerin son sığınağıdır. Hukuka güvenin azalması sonun başlangıcı olur.

— Anayasa Mahkemesi üye oluşumuna parlamentonun katılmaması eksikliktir.

TEK TÜRKİYE VAR

— Türk milleti laik ve siyasi gelişimini büyük özveriyle sürdürüyor. Laiklik büyük bir barış güvencesi olarak koruma altındadır.

— Güvensizlik kavga ve dayatmaları getiriyor. Sorunlarımızı bir an evvel çözmeliyiz. Her şeyin rejim sorunu haline getirdiği ülkemizde bu tehlikeli bir durumdur. Siyasi kutuplaşmalar bu ülkeye büyük bedeller ödetti.

— Tek bir Türkiye var hepimiz aynı geminin içindeyiz. Gün ayrılıkları öne çıkarma değil, gün farklılıklarımızı zenginlik kabul etme günüdür

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:20

İLGİLİ HABERLER