
Anayasa Mahkemesi PARALEL'i ters köşe etti
Anayasa Mahkemesi, Paralel Yapı'nın umutlarından biri olan Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılmasını reddetti. Mahkeme; tutuklama, tedbir ve dinleme kararları vermeye yetkili bu hakimliklerin kurulmasına ilişkin düzenlemenin iptal istemini reddetti. İptal istemi reddedilen bir başka düzenleme de Sulh Ceza Hakimlikleri'nin verdiği kararlara itiraz usullerini düzenliyordu. Böylelikle Sulh Ceza Hakimlikleri ile bu hakimliklerin
karar verme şekilleri Anayasa Mahkemesi'nden onay almış oldu.
Özellikle paralel örgütler için yapılan operasyonlarda kendi adamları olan hakimlerden çıkarttıkları kararlar ile davayı bir anda tersine çevirilyorlardı. Hükümet bunu önlemek için itirazların sadece Sulh Ceza Hakimliklerine yapılmasını öngören bir yasa çıkardı. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla birlikte Paralel Örgütün hevesi kursağında kaldı.
Anayasa Mahkemesi, bazı kanun hükümlerini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
Yüksek Mahkeme, CHP'nin, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu esastan görüştü.
Buna göre, hangi fiillere hangi disiplin cezalarının uygulanacağı, öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri ve disiplin amirlerinin yetkilerinin, devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslar da gözönüne alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulunca düzenlenmesini öngören kanun hükmü Anayasa'ya aykırı bulundu. İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
Ayrıca, Yüksek Mahkeme, CHP'nin, 6519 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin iptal istemini de karara bağladı.
Yüce Divan'da yargılanacak askerler hakkında görev suçuyla ilgili soruşturma açılması halinde, görevden uzaklaştırılmaları yönünde alınacak kararlara yapılacak itirazın, Cumhurbaşkanı tarafından "kesin" hükümle karara bağlanmasını öngören düzenleme Anayasa'ya aykırı bulundu.
Yüce Divan'da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma izni verecek mercilerin, kamu davası açılmasına gerek görmemesi halinde, kovuşturmaya yer olmadığı yönünde alacağı kararın "kesin" hüküm taşıyacağına ilişkin düzenleme de iptal edildi.
Öte yandan, Erciş Asliye Ceza Mahkemesinin başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, yalan tanıklık yapanların, aleyhine tanıklık yaptıkları kimsenin süreli hapis cezasına mahkumiyeti halinde, mahkum olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngören kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu. İptal hükmünün, kararın Resmi Gazete'den yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
Ankara 11. İdare Mahkemesinin başvurusu üzerine de yabancıların, bir işyeri, işletme veya meslek için çalışma izni talebinin reddedildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden yeniden talepte bulunması halinde, bu talebin reddedileceğini öngören düzenleme de iptal edildi.
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:52