Gündem
  • 13.2.2015 21:59

Anayasa Mahkemesi'nde cemaatin durumu ne

Anayasa Mahkemesi seçimleri sona erdi. 25 yıldır Anayasa Mahkemesi üyesi olan Haşim Kılıç emekliye ayrıldı. Kariyerinde tartışmalı bir final yapan Haşim Kılıç'ı ve yeni dönemi Anayasa Mahkemesi'ne yönelik eleştirileri ile gündeme gelen AYM eski raportörü Yr.Doç. Dr. Emir Kaya'ya sorduk. İşte 10 soruda Anayasa Mahkemesi'nde yeni dönem.

-Haşim Kılıç hangi adayı destekliyordu?

Başkanvekili Serruh Kaleli'yi destekliyordu.

- Zühtü Arslan'ın adaylığı sürpriz oldu mu?

Zühtü Beyin "Ben adayım." diyerek öne çıktığını duymadım. Adaylığının doğal bir mutabakat sonucu gündeme geldiğini düşünüyorum. Kendisinin başkanlığı hak ettiği yönünde güçlü bir kanaat vardı mahkemede.

-Zühtü Arslan'ın AYM'ne başkan seçilmesini siz nasıl karşıladınız?

Zühtü Beyin başkanlığının güncel tartışmaların dar kalıplarına sıkıştırılmamasını temenni ederim. Kendisi sadece olumlu önyargıları hak ediyor. Kendisine yürekten başarı diliyorum.

-İlk iş olarak genel sekreterin görevden alınması ne ifade ediyor?

Haddinden fazla etkili olmuş, güven kaybetmiş, yıpranmış bir klik var AYM'de. Tazelenme ifade ediyor.

- Bir de sizin gibi Haşim Bey'in gazabına uğrayıp gönderilenler var.

Ben dava açmıştım; hukuk mücadelem devam ediyor.

- Gülen cemaatinin Anayasa Mahkemesinde etkili olduğunu söylemiştiniz. Yeni başkan döneminde aynı şekilde yönlendirici olabilirler mi?

Zühtü Bey, hiçbir gruba kategorik düşmanlık beslemez. İş, üretim, kalite, hakkaniyet odaklı düşünen bir insan… Mahkemede adalet dokusunu bozan, kaliteyi düşüren oluşumlara göz yummayacaktır. Tabii cemaat kolay pes etmez.

- Başkan değişikliği Paralel Yapı'nın beklediği dershaneler ve tutuklu polislerle ilgili kararları nasıl etkiler?

Haşim Bey, konumunu hep bir şeylere alet etti. Bu ciddi bir güvensizlik oluşturmuştu. Zühtü Beye güvenmemek için neden yok, güvenmek için çok neden var. Yeni başkanın manipülatif tutum almayacak olması bile yeterince olumlu bir gelişme. Baskıdan kurtulan üyelere de güven tazelemek gerek. Hal böyleyken, odağı adalet olan bir kurumdan çıkan kararlara da saygı duymak gerek. Herhangi bir taraftarlık-karşıtlık duygusuyla hareket edilmeyeceğini düşünüyorum.

- Haşim Kılıç sizce hukuk kariyerinde nasıl bir final yaptı?

Çok kötü. Aşırı hesaplı davranışlarıyla ciddi ölçüde itibar kaybetti. Hukuk, şeffaflık gerektirir. Fazla strateji kaldırmaz.

- Emekli olan Haşim Kılıç yine Anayasa Mahkemesi üzerinde etkili olabilir mi?

Zannetmem.

- Son olarak, sizin yeni döneme ilişkin beklentileriniz neler?

AYM'de başkan değişikliği çok önemli bir gelişme ve açıkçası değişikliğin bu kadar önemli olması demokratik kültür açısından üzücü. Elli üç yıllık bir yüksek yargı organının hala kurumsal kültürü oturmuş değil. AYM, müthiş bir öngörülemezlik duygusu verdi topluma. İlkesel bir işleyiş ve iletişim dili geliştiremedi. Zühtü Beyin kurumsal kimliğe ciddi katkılar yapacağından eminim. Bu sayede, AYM'nin özel hesapların etkisinden kurtularak kamu vicdanına tercüman olması bekliyorum.

 



İsa Tatlıcan / Sabah.com.tr

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:10

İLGİLİ HABERLER