Gündem
  • 27.2.2016 14:17

Anayasa Mahkemesi'nin "CAN"ı çekti

Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ve Anayasa Mahkemesi, Can Dündar’ün başvurusunu 2.5 ayda karara bağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başvurusu ise 2 yıldır mahkemede bekliyor.

MİT TIR’larıyla ilgili yayınladıkları haberlerden dolayı tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘Hak ihlali var’ kararı üzerine tahliye edildiler. “Casusluk” iddiasıyla haklarında dava açılan ve tutuklanan Dündar ile Gül, 6 Aralık 2015’te AYM’ye başvurdu. Başvuruyu 17 Şubat 2016’da görüşen AYM, dosyayı Genel Kurul’a yolladı. Genel Kurul da 8 gün sonra 3’e karşı 12 oyla tahliyenin önünü açtı.  
 

Dündar ve Gül için jet hızıyla karar veren AYM’de yüzlerce başvuru uzun süredir bekliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da 2 yıl önce yaptığı “hak ihlali” başvurusu henüz karara bağlanmadı. Erdoğan’ın avukatı Ali Özkaya, “17-25 Aralık sürecinde FETÖ’nün Twitter’dan yayınladığı sahte içerikli ve montajlı yayınların kaldırılması yönünde 2014’te mahkeme kararı aldık ve bu durumun hak ihlali olduğunu AYM’ye bildirdik. İçeriklerin kaldırılması için mahkeme kararları ile AYM’ye başvurduk ama 2 yıldır karara bağlanmadı” dedi.
 

Dündar hakkında ‘Hak ihlali var’ diyen hakimler şunlar: Zühtü Arslan, Burhan Üstün, Engin Yıldırım, Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Erdal Tercan), Muammer Topal, Muhammed Emin Kuz, Hasan Tahsin Gökcan (Bunları eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül atadı), Serruh Kaleli (Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer atadı),Celal Mümtaz Akıncı (TBMM atadı).
 

Red verenler: Kadir Özkaya (Cumhurbaşkanı Erdoğan atadı), Rıdvan Güleç ve Hicabi Dursun (TBMM seçti). Oylamaya katılmayanlar: Serdar Özgüldür (Sezer atadı) ve Nuri Necipoğlu (Gül atadı).
 

İbrahim Kalın’dan: WIkIleaks benzetmesi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahliyeyi şöyle değerlendirdi: “Tahliye beraat anlamına gelmez. Wikileaks davası olduğunda ABD'de tedbirler alındı. Assange, Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı, Manning hapishanede, Snowden Rusya'da gizleniyor. Davaların hukuka uygun şekilde devam etmesi esastır, biz de yakından takip edeceğiz.”

Bu ilk değil: Tartışılan kararlar

AYM’nin tartışmalı kararları arasında darbe ile görevi elinden alınan dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın siyasi haklarını veren yasayı iptal etmek de var. AYM, 12 Eylül 1980 darbesini yapan Kenan Evren'i kutlayan ilk kurumlardan oldu. Turgut Özal hükümetinin başörtüyü serbest bıraktığı YÖK Yasası, Evren'in isteğiyle AYM tarafından iptal edildi. 28 Şubat döneminde Genelkurmay’daki irtica brifinglerine AYM üyeleri katıldı. AK Parti hükümetinin 2008'de hazırladığı başörtülü öğrencilerin üniversitelerde derslere girebilmesinin önünü açan Anayasa değişikliğini iptal etti. Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun gündeme getirdiği 367 tezi AYM'de iptal edince, 11. Cumhurbaşkanı da seçilememişti.

Aslıhan KARATAŞ-BUGÜN GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER