Ekonomi
  • 29.4.2010 09:40

ANKARA TEYAKKUZA GEÇTİ

Yunanistan’la başlayan Avrupa’daki sarsıntıya Merkez Bankası’nın önlemi geçikmedi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın bizzat telefonla banka genel müdürlerini arayarak durum tespiti yaptığı öğrenildi.

Genel müdürlerden bankaların günlük ihtiyaçlarına yönelik bilgi alan Yılmaz’ın herhangi bir sıkışıklık durumunda müdahaleye hazır olduklarını ilettiği belirtildi. Merkez Bankası da çıkış stratejisi doğrultusunda yapmaya başladığı likidite kısma önlemlerine ara vererek 1 milyardan 500 milyon liraya indirdiği repo ihalesini 1.5 milyara çıkararak piyasaya gerekli likiditeyi sağladı. Kur faiz ve CDS’ler Yunanistan başta olmak üzere AB ülkelerinin borç sorunlarına ilişkin endişelerle gün içinde sert dalgalanırken, TCMB’nin repo ihalesindeki fonlama miktarını artırması gösterge faizi yılın zirvesinden döndürdü.

FAİZ ZİRVEYE ÇIKMIŞTI

Yunanistan ve Portekiz’in kredi notunun düşürülmesi ile başlayan ve borç problemlerinin Avrupa’daki diğer ülkelere de yansıyabileceğine ilişkin küresel endişeler, Yunanistan’ın 2 yıllık faizlerinin yüzde 38’e yükselmesi ve CDS’lerinin dünyadaki en yüksek rakamlara ulaşmasıyla tavan yaparken, iç piyasada dolar/TL 1.5140 ile 3 haftanın en yükseğine, gösterge faiz %9.41 ile yılın zirvesine, CDS’ler de uzun bir aranın ardından 200 baz puanın üzerine çıkmıştı. Ancak Yunanistan’a yapılacak yardımın 90 milyar Euro’ya çıkarılabileceği söylentilerinin ardından Almanya’dan yapılan

açıklamalar, küresel piyasalarda olduğu gibi iç piyasada da sert kayıpların önemli bölümünün geri alınmasını sağladı. Repo ihalesi öncesinde 2010’un yeni en yükseği olan yüzde 9.41 bileşiği test eden 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 9.32 seviyesine geriledi.

habertürk

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER