ANKARA''DA KOLERA İDDİASINA DOKTORLARDAN DESTEK VAR!
AKŞAM Gazetesi’nin kolera salgını haberi dün Ankara’nın gündemine oturdu. Dün bazı doktor ve diğer sağlık çalışanları gazeteyi aradı ve destek verdi. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Doktor Köksal Aydın, geniş tabanlı tarama yapılması gerektiğini kaydetti.
Kayıtta başka isim
“Hastalığa yakalanmış sağlık çalışanı arkadaşlarımızla basın toplantısı yapacağız” diyen Aydın, şöyle konuştu: “Bir ay önce ‘kolera şüphesi’ diyorduk. Şimdi ‘kolera var’ diyoruz. Sağlık Bakanlığı araştırma yapmak zorunda. 1994’te Ankara’da yine bu hastalık olduğunda da dönemin Sağlık Bakanı yalanlamıştı. Açıktaki dereler ıslah edilmeli. Özellikle yaz aylarında su kesintisi yapılmaması gerektiğini önemle vurguluyoruz.”
AKŞAM’ı arayan bir doktorun söyledikleri oldukça çarpıcı. Adının açıklanmasını istemeyen doktor, hastalığın ilk önce çalıştığı Numune Hastanesi’nde başgösterdiğini belirterek “Hastalığın belirlenmesi üzerine bizlere kan ve kültür testleri yapıldı. Konulan tanı, koleraydı. Tedavim süresince hazırlanan raporlarda hastalığımın adı ishal, yüksek ateş olarak geçti. Hasta olan doktor ve diğer çalışanlara Ankara’dan uzaklaşalım diye fazla izin bile verdiler” diye konuştu.
Eryaman ve Etimesgut
Ayrıca kolera nedeniyle tedavi altına alınan hastaların yalnız Numune Hastanesi’yle sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. Dışkapı Devlet Hastanesi’nden arayan bir doktor da hastanelerinde kolera tanısıyla Ankara’nın Eryaman ve Etimesgut yerleşim birimlerinden gelen hastaların olduğunu belirtti. Dışkapı Devlet Hastanesi’nde görevli doktor, Ankara Çayı’na dikkat çekerek “Hastaların geldiği Etimesgut ve Eryaman Bölgeleri’nde oturan insanlar bu sağlıksız çayın suyuyla yetiştirilen sebzelerden yemiş olabilirler” dedi. Etimesgut ve Eryaman’ın bir bölümü, Ankara Çayı’nın açıktan aktığı semtler arasında yer alıyor.
Kolera salgını iddialarının ardından görüşülen doktorların hemen hepsinin Ankara Çayı’nı işaret etmesi dikkatleri bir kez daha buraya çekti. Ankara Çayı’ndaki durum ise yalnız koleranın değil daha birçok hastalığın habercisi gibi. Çay çevresinde sebze yetiştiren çiftçiler, su ihtiyaçlarını buradan karşılıyor.
Bakanlık: Elimizde veri yok
Sağlık Bakanlığı AKŞAM’ın dün yayınlanan haberi üzerine yazılı açıklama yaptı. Konuyla ilgili resmi bildirim olmadığını savunan Bakanlık açıklaması şöyle: “Yaz aylarında özellikle yerleşim yerlerindeki su ve kanalizasyon sisteminin düzensizliği, çiğ olarak tüketilen sebzelerin üretimindeki çevre koşullarının ve sulamada kullanılan suların niteliklerinin yetersiz olması, toplumun kişisel hijyen kuralları konusundaki davranış eksiklikleri gibi etkenlerin bir araya gelmesi, su ve besinlerde bulaşan hastalıkların sayılarında artışlara neden olmaktadır. Bakanlığımız su ve besinlerle bulaşan hastalıkların azaltılması ve yok edilmesi için yapılması gereken uygulamalar konusunda taşra teşkilatlarını uyardı.
Ankara’da her yıl olduğu gibi mevsim dolayısıyla ishalli hastalıkların sayısında bir artış olduğu doğrudur. Ancak, bu sayılar daha önceki yıllara göre farklı değildir.”
Kolera nedir?
Kolera, bakteriyel bir hastalık. Bulaştığı insanlarda ishal, kusma ve bacaklarda kramplara neden oluyor. Bu insanların salgıları veya bakteri bulaşmış su ve yiyecekler hastalığı bulaştırıyor. Hafif vakalarda sadece ishal görülüyor. Şiddetli vakalarda ise aniden başlayan ishal, buna eşlik eden mide bulantısı ve kusma, komaya sokuyor. Ciddi vakalar tedavi edilmezse ölüme götürebiliyor.
Belediye ilanla uyardı
Ankara’nın Etimesgut İlçe Belediyesi, ishal olaylarının artması üzerine evlere, “İshaller için kişisel önlemler” başlıklı broşürler dağıttı. Broşürleri apartman girişlerine de astı. Broşürlerde “Sebze ve meyveleri (kavun karpuz dahil)
1 litre suya 2 damla çamaşır suyu damlatıp 30 dakika bekletip sonra yıkadıktan sonra tüketiniz. Temizliğinden şüpheli suları tüketmeyiniz” denildi.
(akşam)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:20