ANNAN'IN SUNDUĞU PLANDA TÜRK TARAFININ TALEPLERİ KARŞILANMIŞ GÖRÜNÜYOR...

1 dk okuma
ANNAN'IN SUNDUĞU PLANDA TÜRK TARAFININ TALEPLERİ KARŞILANMIŞ GÖRÜNÜYOR...

Hızlı Özet

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın bugün sunduğu taslak planda, Türk tarafının güvenlik ve siyasi eşitlik konularındaki taleplerinin ilk incelemeler ışığında karşılanmış göründüğü bildirildi.

Annan'ın planı sunmasının ardından, Türkiye ve KKTC heyetleri metni yoğun bir inceleme altına aldı. Bu incelemelerin halen sürdüğü belirtildi.
Taslak metinde, Türk askerinin Kıbrıs'ta sonsuza kadar kalacağına ilişkin bölümler yer alırken, Türk tarafının ''olmazsa olmazları'' arasında bulunan siyasi eşitlik konusunda da tatmin edici bazı maddeler görülüyor. Bu çerçevede, diplomatik kaynaklar, Birleşik Kıbrıs senatosunda 24-24 sandalye dağılımının öngörüldüğünü ve bu oranın kalıcı tutulduğunu belirtti. Aynı kaynaklar, plana göre, bir tarafın diğer taraf üzerinde otorite ve hakimiyet kuramayacağını da ifade etti.
Geri dönecek Rumların oranının planda azaltılmış olduğunu da söyleyen kaynaklar, bu oranın planda net şekilde belirtilmediğini kaydetti.
Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'ni oluşturacak Kıbrıs Türk devletinin Türkiye ile ekonomik, kültürel, mali ve ticari alanlarda her türlü işbirliğini yapabileceği planda belirtilirken, bu çerçevede gerekli belge ve anlaşmaların imzalanabileceğine de yer veriliyor.
Edinilen bilgiye göre, planda ayrıca Birleşik Kıbrıs AB'ye girdikten sonra devleti AB nezdinde Türk ve Rum 2 başkan birlikte temsil edecek.
Diplomatik kaynaklar, plana göre, Kıbrıs Türk devletinin balıkçılık ve tarım alanlarında tam yetkili olmasının öngörüldüğünü de bildirdiler.

Bu haber 1580 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

MİT’çi Kozinoğlu’nun Şüpheli Ölüm Soruşturmasında  O Videoyu Çeken FETÖ'cü Gazeteci Tutuklandı
Gündem

MİT’çi Kozinoğlu’nun Şüpheli Ölüm Soruşturmasında O Videoyu Çeken FETÖ'cü Gazeteci Tutuklandı

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun cezaevindeki şüpheli ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada kritik bir adım atıldı. Kozinoğlu’nun adliyedeki koşuşturma anlarını kaydeden tek isim olan kapatılan Cihan Haber Ajansı muhabiri Osman Arslan tutuklandı. Arslan’ın ifadesi, FETÖ’nün yargı ve medya ayağının Kozinoğlu’nu nasıl hedef aldığını gözler önüne serdi.

Habervitrini13952 Görüntüleme
Şanlıurfa'da 5.4 büyüklüğünde deprem oldu
Gündem

Şanlıurfa'da 5.4 büyüklüğünde deprem oldu

Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde, saat 10.40'da 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Karaköprü olan 5,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Habervitrini13064 Görüntüleme
Şanlıurfa'da deprem anı
Gündem

Şanlıurfa'da deprem anı

Şanlıurfa’da sabah saatlerinde meydana gelen 5.4 büyüklüğünde deprem kameralara yansırken vatandaşlar büyük korku ve panikle dışarı çıktı.

Habervitrini9843 Görüntüleme
Erdoğan'ın BM'deki konuşması İsrail'i çıldırttı.. Biz Kürt değiliz kendimizi korumasını biliriz
Gündem

Erdoğan'ın BM'deki konuşması İsrail'i çıldırttı.. Biz Kürt değiliz kendimizi korumasını biliriz

Savunma Bakanı Israel Katz, Perşembe günü Erdoğan'ın New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kağıttan bir sultan" olduğunu söyledi.

Habervitrini14587 Görüntüleme