Gündem
  • 26.4.2009 10:54

ANZAKLAR'DAN DİASPORA'YA TOKAT GİBİ CEVAP

Sözde Ermeni soykırımının yaşandığın iddia edildiği 1915 yılında yaşananan Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden atalarını anan Anzak torunları, Türk Bayrağı taşıdıkları törenlerde düşmanına bile merhamet eden Mehmetçiği de saygıyla andı...

Çanakkale Kara Savaşlarıínın 94. yıldönümünde savaşta ölenlerin anısına törenler düzenlendi. Her yıl olduğu gibi Yeni Zelanda ve Avustralya'dan yine binlerce kişi anma törenlerine katıldı. İlk tören Anzak Koyunda yapıldı. Yeni Zelanda ve Avustralyalı binlerce kişi şafak töreninden saatler önce koyda hazır bulundu.

Saat 5.30'da başlayan törende Anzaklar, savaşta ölen ataları için dua ederken şehit düşen Türk asterlerini de unutmadı. Avustralya Ordu Bandosu’sun İstiklal Marşı’nı çaldığı törenin açılış konuşmasını yapan Avustralya Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral David Hurley, Gelibolu’nun ''büyük yiğitliklere, benzeri görülmemiş kahramanlıklara sahne olduğunu'' söyledi.

Türk sıcaklığına teşekkür

Savaşı yaşayanların aklından tam olarak neler geçtiğinin hiç bir zaman bilinemeyeceğini ifade eden Korgeneral Hurley, ''Ama onlar Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye'nin tarihlerinde can alıcı bir yeri olan o anların parçası oldular'' dedi. Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith ise, "Birbirimizi düşman olarak değil barış içindeki milletlerin temsilcileri olarak selamlıyoruz. Bugün bir neslin fedakarlığı üzerine kurulmuş olan Türk milleti bu düşünce ile her yıl yaptığı gibi bizleri burada Anzak alanında sıcak bir şekilde karşılamaktadır" derken, adeta sözde soykırım iddialarına yanıt verdi.

Dost vatanın toprakları...

Smith, Atatürk'ün Gelibolu'da hayatını kaybeden askerler için söylediği ''dost bir vatanın topraklarında yatmaktasınız'' sözlerinden etkilenmemenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi. Yeni Zelanda Savunma Kuvvetlerinde gönüllü başrahip Don Parker ile Avustralya ordusunda görevli başrahip Russell Mutzelburg tarafından yönetilen ayinde katılımcılar dualar okudu.

Şafak töreni, tören alanına çelenklerin konulması, 2 dakikalık saygı duruşu ve Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının çalınmasıyla sona erdi.

Şafak Ayininde gözyaşı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 94. yıldönümü anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda şafak töreni düzenlendi. Gelibolu'ya gece saatlerinde geçen binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, törenin başlamasını uyku tulumları içinde bekledi. Binlerce Anzak torunu Ataları'nı anarken gözyaşı döktü. Saat 5.30'da başlayan törende Anzaklar, savaşta ölen ataları için dua etti. Avustralya Ordu Bandosu da tören sırasında İstiklal Marşı'nı çaldı.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 22:42

İLGİLİ HABERLER