PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın Yunanistan'a yasadışı yollarla girmesini sağlayan 12 kişinin yargılandığı Atina Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın dünkü duruşmasında Yunan Gizli Servisi'nin eski Başkanı Haralambos Stavrakakis ifade verdi. Öcalan olayında oynadığı rol nedeniyle koltuğunu kaybeden Stavrakakis, Apo'nun Yunanistan'a ilk kez 9 Ekim 1998'de bir Suriye uçağıyla geldiğini ve kendisini alanda karşıladığını söyledi. Stavrakakis, Öcalan'ın ilk Atina ''ziyaretini'' şöyle anlattı: ''Alana gittiğimde Öcalan ortada yoktu. Bir sütunun arkasında bulundu ve içeri getirildi. Aramızda şu diyalog geçti:
Stavrakakis: Nereden geliyorsun?
Apo: Ben Kürdistan'daki yiğitlerimin yanına gidecektim, ama buradaki dostlarım davet etti.
Stavrakakis: Hükümetimizin sana siyasal sığınma hakkı tanımak ya da bir kolaylık sağlamak gibi niyeti yok. Geri dön.
Apo: Dönemem, çünkü MİT beni öldürecek. Kimse beni istemiyor.''
Avrupa kabul etmedi
Stavrakakis, ifadesini şöyle sürdürdü: ''Bu arada, Türkiye'nin Suriye'ye verdiği ültimatom da vardı. 8 saat çözüm aradık, hiçbir Avrupa ülkesi Öcalan'ı istemiyordu. Bunun üzerine ben bir uçak kiraladım ve Moskova'ya gönderdik.'' Öcalan'ın Rusya'dan sonra gittiği İtalya'dan iltica hakkı almayı beklerken neden ayrıldığım bilmediğini söyleyen Stavrakakis ''Öcalan daha sonra bana İtalya Başbakanı d'Alema'nın kendisinden 'Ülkeyi terk etmesini rica ettiğini aksi halde hükümetinin düşeceğini söylediğini' söyledi'' dedi. Öcalan'ın İtalya'dan Tacikistan'a, sonra St. Petersburg'a gittiğini söyleyen Stavrakakis, emekli deniz subayı Naksakis'in Apo'yu Rusya'dan özel bir uçakla Atina'ya getirdiğini belirtti.
Öcalan'ın Atina havaalanındaki kontrol noktalarından nasıl geçtiğini bilmediğini kaydeden Stavrakakis ''Atina'da Naksakis'in evinde Öcalan ile görüştüm ve kendisine Yunanistan'da kalamayacağını söyledim. Öcalan'ı Hollanda'ya göndermeye kalktık ancak bu ülke hava sahasını kapattı. Sonuçta, Öcalan önce Minsk'e, sonra tekrar Atina'ya geldi'' dedi. Olayın kokusunu alan gazetecilerin ortaya çıkmasıyla terör örgütü elebaşını Korfu adasına, oradan da Araksos askeri üssüne gönderdiğini açıklayan Stavrakakis şöyle konuştu: ''Hatta Korfu havaalanında, Korfu emniyet amirinin arabası Öcalan'ın uçağına çarptı. Daha sonra, Öcalan'ı Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos'un talimatıyla Araksos hava üssünden Kenya'ya gönderdim. Öcalan'ın uçağına tercüman olarak EYP ajanı Savas Kalenderidis'i bindirdim, ayrıca Nairobi Büyükelçiliğimize 4 ajan yolladım.''
Yunanistan dağılırdı
Türkiye'nin Öcalan'ı korumayı savaş nedeni sayacağı yolundaki tutumunun gayet iyi bilindiğini söyleyen Stavrakakis ''Naksakis'in vatanseverliğinden şüphem yok, ama Öcalan'ı getirmenin yaratacağı tehlikeleri biliyordu. Niyeti, Öcalan'ı korumamız için bize bırakmaktı. Büyük bir ülke olan ve Türkiye ile sınırı olmayan İtalya bile dayanamadı. Değil savaş, bir kriz bile bizi dağıtmaya yeterdi'' dedi. Stavrakakis, dönemin Kamu Düzeni Bakanı Filipos Peçalnikos'un da Öcalan'a yeteri kadar koruma sağlamayarak, Türk makamlarının eline geçmesinde sorumluluğu olduğunu söyledi.
(Vatan)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:04